5 tips voor het onderhoud van uw vlonderterras

07 maart 2018 - Vlonderschroeven

Een vlonderterras is ideaal: het wordt niet zo snel heet in de warme zomerzon en ook niet echt koud bij minder warm weer. Door de vlonderplanken ziet het er bovendien super strak uit.

Vlonders zijn, vooral in vochtigere perioden als er veel schaduw is, wel dé ideale plek voor algen. Daarom ziet u vaak vlonders met groene aanslag. Het is niet mooi, en tast op lange termijn ook uw hout aan. En een heel groot nadeel van groene aanslag is dat de vlonders glad worden, en dat kan ook echt gevaarlijk worden. Gelukkig is dit met het juiste terras onderhoud goed tegen te gaan.

Hoe kunt u nu het beste uw vlonder terras onderhouden? Lees hieronder de tips!

Tip 1. Een goede voorbereiding is het halve werk

Denk al vóórdat u de vlonder aanlegt na over het onderhoud.

a. Denk bijvoorbeeld na over het gebruik van jouw vlonderschroeven. Wij raden je sterk aan roestvrijstalen vlonderschroeven te gebruiken, met het eenvoudige doel om roesten te voorkomen. Op de langere termijn blijft het er mooi uitzien. Niet-RVS schroeven zullen op den duur roesten, wat uw terras net iets minder mooi maakt.
Onze persoonlijke tip: SPAX Vlonderschroeven (RVS).

b. Voorboren bij het leggen van de vlonders is ook zo’n tip: hierdoor voorkomt u houtsplijten als je de schroef erin schroeft en blijft uw vlonder dus mooier. Je kunt dit eenvoudig doen met de SPAX Trappenboor, speciaal bedoeld voor vlonderschroeven.

c. Leg de vlonderplanken in wildverband. In wildverband leggen betekent dat de planken niet exact naast elkaar gelegd worden. Het werkt als volgt: U legt de eerste plank. De tweede plank plaatst u halverwege de eerste plank. De derde plank plaatst u weer op dezelfde hoogte als de eerste, etc. Dit is vergelijkbaar met hoe laminaat vaak gelegd wordt.
Behalve dat het er mooi uitziet, is het ook belangrijk voor het onderhoud van uw vlonderterras. Deze manier van leggen zorgt namelijk voor meer stabiliteit. Het gaat dus langer mee.


 

Tip 2. Gele of groene aanslag verwijderen

Groene aanslag, een grote ergenis voor vele mensen. Je kunt deze aanslag eenvoudig verwijderen door met een (niet te harde!) bezem de meeste aanslag te verwijderen. Als je de meeste stukken verwijderd heeft kunt u verder met uw onderhoud. Gebruik een zachtere bezem om uw vlonderplanken niet te beschadigen. De RVS vlonderschroeven van SPAX kunnen goed tegen deze schoonmaakbeurt.

Het is mogelijk om uw vlonderterras te reinigen met de hogedrukreiniger. Het is snel en effectief, maar er zitten ook nadelen aan. Uw hout kan bijvoorbeeld snel beschadigen door de hoge druk van de spuit. Wij adviseren de tip hieronder:

Extra tip: u kunt de planken voor het boenen met de bezem, eerst besprenkelen met verdunde schoonmaakazijn. Algen kunnen hier niet tegen. Let wel goed op, want ook je  planten en gras zullen er geen fan van zijn. Zorg dat het dus echt op de vlonder blijft. Wel is azijn veiliger in gebruik dan bijvoorbeeld HG Groene aanslag reiniger, dit is erg agressief voor het hout.

Tip 3. Ontgrijzen. Of niet?

Elke vlonder gaat na verloop van tijd een beetje ‘vergrijzen’. De één houdt ervan, de ander wil het absoluut niet. Soms geeft het uw terras een authentieke look. Wilt u het niet, dan is het belangrijk uw terras af en toe te ‘ontgrijzen’. U doet dit eenvoudig met een bezem en ontgrijzingsmiddel. Deze middelen zijn er ook in biologische vorm. U verspreidt het middel over de vlonder, veegt het er goed in met de bezem en spoelt het af met de tuinslang of een gieter.


Tip 4. Anti-slip middel

Bij Schroeven Online zijn we dol op vlonders. We houden van de look en zien er veel voordelen in. Toch is er één nadeel: vlonder kunnen behoorlijk glibberig worden. Dat kunt u gelukkig eenvoudig oplossen door een antislipmiddel (bijvoorbeeld speciale antislip olie) te gebruiken. Veel van deze middelen zijn ook water- en vuilafstotend. Dat is dus dubbelop bescherming van uw vlonderterras!


Tip 5. Beitsen

Regelmatig reinigen is goed voor uw terras onderhoud, maar het is ook belangrijk om de vlonder te beitsen. Beits beschermt het hout. Reinig eerst uw terras voordat u gaat beitsen. Als uw vlonder flink is aangetast door de algen, dan kunt u overwegen het hout eerst licht op te schuren. De beits hecht dan beter.

Tip: het tempo voor beitsen kan beter iets hoger liggen dan bij verven. Beits droogt namelijk vrij snel en door tempo te maken, voorkomt u kleurverschillen

Gaat u binnenkort een vlonderterras leggen en heeft u nog geen vlonderschroeven? Dan bent u bij ons aan het juiste adres! Bekijk hieronder scherpe aanbiedingen voor vlonderschroeven of bekijk alle vlonderschroeven.

 
Top 3 Vlonderschroeven Deals
Combi Deal: SPAX-D RVS Vlonderschroeven + Trappenboor

De SPAX RVS vlonderschroeven zijn geschikt voor alle soorten vlonderplanken. In deze combi deal zit ook een SPAX trappenboor.

Bevat: 10 x BSPAX-D vlonderschroeven 5 x 50 mm (200 st.) + SPAX Trappenboor

Van 245,70 voor € 233,42

Nu bestellen
DynaPlus Vlonderschroeven
5x50mm T20 AR Coating

Dynaplus vlonderschroeven met AR coating C4 zijn super roestwerend. Zo heeft u langer plezier van uw vlonder. 

Bevat: 200 x DynaPlus Vlonderschroeven 5X50mm T20 AR Coating Deeldraad

Vaste lage prijs: €14,95

Nu bestellen
DynaPlus Rubberen Vlonderpads
16 stuks

Deze DynaPlus rubberen vlonderpads voorkomen rotten van het regelwerk en verminderen het contact geluid.


Bevat: 16 x Rubberen Vlonderpads
van DynaPlus

Vaste lage prijs: €12,25

Nu bestellen