Beste klant,

Is de voorraad die te selecteren is op de website onvoldoende voor uw bestelling? Neem dan via chat of mail contact met ons op voor een offerte en levertijd. 

Sluiten

De betere hardhout schroeven!

Door Schroeven Online - 12 mei 2022 - Buiten klussen


Hardhoutschroeven gebruik je zoals de naam al zegt, bij hardhout zoals vlonderplanken en douglas hout. We noemen hardhoutschroeven ook wel vaak vlonderschroeven omdat ze hier veelal voor gebruikt worden. Kies voor RVS of AR Coating als je buiten aan de slag gaat, en vergeet niet het juiste bitje mee te bestellen. In deze blog nemen leggen we uit welke schroeven het meest geschikt zijn en hoe deze worden gebruikt. Veel leesplezier.Wat is hardhout, en hoe gebruik je hardhoutschroeven

Wat is hardhout? Dit zijn houtsoorten die bekend staan om hun hardheid en extreme duurzaamheid (levensduur). De bekendste hardhoutsoorten zijn Azobe, Bankirai en Meranti hout, maar op dit moment zie je ook veel bouwprojecten gedaan worden met Douglas hout. Douglas is een robuuste houtsoort met een karakteristieke uitstraling. Hardhout wordt door zijn duurzaamheid veelal buiten verwerkt, en daarom heb je hier ook speciale schroeven nodig die voor buiten geschikt zijn.

Hardhoutschroeven zijn bijna altijd gemaakt van RVS en verkrijgbaar in diverse maten en kleuren, maar hoe gebruik je deze hardhoutschroef nou het best? Omdat een hardhoutschroef een zeer spitse punt heeft zal hij vaak moeiteloos in het hout pakken en indraaien, toch wordt voorboren wel aangeraden. Ook worden er tegenwoordig vaak AR coating schroeven gebruikt voor hardhout, deze staan bekend om hun sterkte en aantrekkelijke prijs.

Hieronder een korte samenvatting waar op te letten bij het schroeven in hardhout:
  • kies de juiste schroef, RVS of AR coating
  • voorboren wel of niet, lees hieronder
  • juiste bitje, voorkeur Torx
  • afwerking kop van schroef (kleur).


Wel of niet voorboren in hardhout?

Voorboren is in de meeste gevallen niet nodig, toch is het wel verstandig om hardhout voor te boren. Dit verkleint de kans op splijten van het hout en het afbreken van de schroef. Neem een hardhoutboor van 3.5mm voor de meeste grip. Dit voor het beste grip van de schroef bij het indraaien hiervan. Een compleet assortiment met hardhoutboren vind je in onze webshop. 
 

Belangrijke tip, kies het juiste bitje

Een veelgemaakte fout, het verkeerde bitje gebruiken. Gevolg, uitschieten, kapot hout of een afgebroken schroef. De meest voorkomende kop van een hardhoutschroef heeft de torx inkaping, deze heeft veel grip en er zijn volop bitjes voor verkrijgbaar. Kijk goed op de verpakking welke bitmaat je nodig hebt, zo schiet je nooit uit en zal het indraaien zonder al teveel moeite lukken.

Bij sommige verpakkingen, zoals bij Woodies zit een passend bitje bijverpakt, handig en zo grijp je nooit mis. Vlonderschroeven


Wil je een hardhouten vlonder gaan monteren, kies dan voor de speciale vlonderschroeven. Deze hebben een kleine kop waardoor deze mooi wegvalt in de vlonderplank. En ze zijn nog van RVS ook, zodat je hier geen omkijken meer naar hebt de komende jaren. Ook kun je voor hardhout en vlonders kiezen voor de Dynaplus AR Coating schroeven, deze zijn naast enorm sterk ook nog voordeliger in aanschaf. Vlonderschroeven hebben veelal een torx inkaping, in onze ogen de beste manier van vastzetten. Vergeet dus niet een goede kwaliteits bitje mee te bestellen bij je vlonderschroeven. En wist je dat wij een eigen merk vlonderschroef hebben?
 


Vlonderschroeven altijd ruim uit voorraad leverbaar, voor 17:30 uur besteld is morgen in huis!