Hedera schutting maken

Door Schroeven Online - 12 juli 2022 - Buiten klussen

Hedera schutting maken? Zo doe je dat!

Met een hedera schutting maak je je tuin een stukje groener. Het hele jaar door. De plant blijft namelijk altijd groen én is een goede klimmer die perfect groeit aan muren en schuttingen. Je kunt zo’n klimop schutting kant-en-klaar kopen, maar je kunt ook gewoon zelf die hedera schutting maken. Helemaal niet moeilijk en vaak nog goedkoper ook!

Materialen & gereedschap

Voordat je begint met het bouwen van je eigen klimop schutting, zorg je eerst dat je al het benodigde materiaal en het juiste gereedschap binnen hebt. Dit heb je nodig:

 • Gaas hekwerk
 • Houten palen
 • Puntpaalhouder (optioneel)
 • Cement (optioneel)
 • Gaasmatbevestiging
 • Schroeven
 • Binddraad
 • Hedera’s

Aan gereedschap leg je het volgende klaar:

 • Schroefmachine
 • Schop
 • Tang
 • Waterpas
 • Hamer
 • Grondboor (optioneel)

In 5 stappen een hedera schutting maken

Zo zet je in no time zelf een hedera schutting in elkaar:

 1. Plaats de palen
 2. We beginnen met het fundament. Daarvoor plaatsen we eerst de tuinpalen. Je kunt dat doen door paalpunthouders in de grond te slaan en de tuinpalen daarop te plaatsen, maar je kunt ook een gat in de grond maken met een grondboor en je paal direct in dat gat zetten. Voeg dan wel eventueel wat cement toe voor extra stevigheid en om rotten te voorkomen!
 3. Bevestig het hekwerk
 4. Check met een waterpas of de palen mooi recht in de grond staan. Als de palen stevig in de grond zitten, kun je het draadhek installeren. Plaats het hekwerk op of tussen de palen en zet ‘m vast met deze gaasmatbevestigingsset. Met een schroefmachine en een paar verzinkte schroeven schroef je de tuingaasbeugeltjes eenvoudig vast op de palen.
 5. Graaf gaten voor de planten
 6. Je hedera schutting staat. Tijd om de hedera’s te planten! Trek eerst een rechte lijn voor het gaaspaneel en graaf met een schop om de 20 cm een gat (gemeten vanaf het hart). Zorg ervoor dat je de gaten een paar cm breder en dieper graaft dan de potmaat van je plant, zodat ze de ruimte hebben om te kunnen groeien.
 7. Plant de hedera’s
 8. Haal de hedera’s uit de pot en zet ze direct in de grond. Gooi gat vervolgens dicht met de aarde die je over hebt. Als je alle planten hebt gepoot, is het belangrijk om ze meteen water te geven. Zo voelen de wortels zich namelijk meteen thuis!
 9. Bind de hedera vast
 10. Bijna klaar! Je hoeft de planten alleen nog maar even vast te binden aan het hekwerk. Draai wat binddraad om de stam en het hekwerk en knip af met een tang. Je hoeft ze alleen in het begin vast te binden. De hedera’s gebruiken de rest van het hekwerk namelijk vanzelf om omhoog te groeien. Hoef je niks meer aan te doen!

Welke hedera gebruik je voor je schutting?

Er zijn verschillende soorten hedera die je kunt gebruiken voor je schutting. De meest populaire soorten zijn de Hedera Helix en de Hedera Hibernica:

 • Helix
 • De Helix heeft kleine bladeren. Deze zijn een stukje fijner en eleganter. Ook is de kleur van de bladeren donkerder dan bij de meeste andere soorten klimop. Daarnaast is het een stevige plant. De Helix is namelijk bestand tegen ziekten en houdt ook in de winter haar bladeren goed vast!
 • Hibernica
 • Ook wel bekend als Irish Ivy of Ierse klimop. De Hedera Hibernica heeft iets grotere en lichtere bladeren dan de Helix. Veel mensen vinden ‘m daardoor wat mooier. Aan de andere kant verliest de Hibernica ook haar blad in de winter. Maar maak je daar geen zorgen over, want in het voorjaar zitten er zo weer nieuwe blaadjes aan!

Hoe plant je ze?

Een hedera planten is heel eenvoudig. Bepaal eerst de plek. In het geval van een hedera schutting dus vlak voor het draadhek, zodat de plant kan klimmen en zich zo kan verspreiden over alle delen van het hekwerk. Zorg dan voor een onkruidvrije grond en graaf gaten of een greppel. Plaats de planten erin en vul de overgebleven ruimte met aarde, zand en kunstmest (optioneel). Druk zachtjes op de grond om zeker te weten dat de planten stevig staan en geef ze direct water.

Maakt het uit wanneer je klimop plant? Nee. Je kunt zowel in de zomer als in de winter die hedera schutting maken. Toch is het slim om in het voorjaar of in de zomer aan de slag te gaan. Tijdens deze seizoenen heeft de grond een warmere temperatuur waardoor de wortels sneller groeien en je snel de hele schutting bedekt hebt. In de herfst groeit de plant nauwelijks … of zelfs helemaal niet!

Onderhoudstips voor je hedera schutting

Hedera’s zijn makkelijke planten. Maar toch moet je wel op verschillende aspecten letten om de plant gezond en optimale staat te houden. Denk aan licht, water, bodem en snoeien. Met deze onderhoudstips houd je jouw planten en je hedera schutting het hele jaar mooi:

  1. Zorg voor genoeg licht (maar ook weer niet te veel) Hedera’s groeien volle schaduw, half schaduw én direct zonlicht. Je kunt ze in principe dus planten waar je maar wilt. Het maakt niet uit of je tuin op het noorden of zuiden gericht is. Maar merk je dat je bladeren een bruin randje krijgen? Dan kan het ook té warm zijn en kun je ze beter op een koeler plekje in de schaduw zetten.
  2. Creëer een gezonde bodem Over het algemeen hebben Hedera’s niet veel nodig om te groeien. Een beetje grond en water is vaak al genoeg, maar toch doe je er goed aan om af en toe de grond te bemesten. Zo groeit de plant nog beter. Ook is het belangrijk dat je grond een goed afwateringssysteem heeft, want bij te veel water kleuren de bladeren ook bruin. Is de grond continu droog? Dan moet je af en toe wel even water geven!
  3. Geef voldoende water
  4. Hedera’s houden wel van een beetje vochtige grond, maar ze zijn dan weer niet zo dol op een drassige of modderige bodem. Controleer daarom regelmatig de grond en geef alleen water als de grond echt droog is, want met deze plant kun je beter een te droge dan een te natte bodem hebben!
  5. Snoei op tijd Hederaplanten zijn krachtige groeiers. Ze schieten als paddenstoelen in de lucht. Dat betekent ook dat je de plant moet snoeien. Eén keer per jaar is genoeg, bij voorkeur in de late winter of het vroege voorjaar. Je hoeft dan alleen de takken weg te snijden die iets te ver uitsteken en buiten acceptabel gebied groeien.

Of ga voor een kunst hedera schutting!

Liever helemaal geen onderhoud? Ga dan voor een kunst hedera schutting. Je kunt vaak wel een kant-en-klare kunsthaag van hederabladeren verkrijgen. Die hoef je dan alleen maar even tussen of op de palen te bevestigen en je hebt het hele jaar door een groene hedera schutting. Zonder water geven, bemesten of snoeien. Lekker makkelijk!

Help, mijn Hedera heeft problemen!

Hoewel hedera’s makkelijke planten zijn, kunnen ze soms wel degelijk problemen hebben:

   • De bladeren vervagen Wanneer de schakering van de bladeren vervaagt, heeft de plant meer licht nodig. Verplaats de planten dan (tijdelijk) naar een helderdere plek, maar vermijd direct zonlicht.
   • De bladeren kleuren bruin Wanneer je bruine randen op de bladeren vindt, moet je de planten naar een koele plek verplaatsen. Het kan namelijk te warm zijn. Maar bruine bladeren worden ook veroorzaakt door te veel water, dus check ook even de grond en controleer of er een goede afwatering is!
   • De bladeren vallen Het is geen pretje als de bladeren van je hedera schutting vallen. Dit komt omdat de grond te vochtig is of juist omdat het te heet is en je te maken hebt met een lage luchtvochtigheid. Even checken dus!
   • Er zitten vlekken op de bladeren Heb je vlekken op de bladeren van je hedera? Dan heeft de plant waarschijnlijk last van een schimmel. Je kunt dit probleem eenvoudig oplossen door de aangetaste bladeren steeds af te knippen. De schimmel verdwijnt zo vanzelf en nieuwe blaadjes groeien steeds weer aan!

Zo. Nu weet je alles over het planten en verzorgen van hedera’s en kun je ein-de-lijk die hedera schutting maken. Succes!