Het verschil tussen bouten en schroeven

11 juni 2014
Er bestaat nogal wat verwarring over het verschil tussen bouten en schroeven. Zowel schroeven als bouten worden gebruikt om twee materialen aan elkaar te bevestigen. Beiden zijn ronde staatjes van metaal, waarop schroefdraad is aangebracht. Ze beschikken beiden over een kop. Maar er is een verschil:

Een schroef wordt middels een uitsparing in de kop aangedraaid, een uitsparing is bijvoorbeel torx. Een bout wordt aangedraaid door aan het uiteinde op het schroefdraad een moer te bevestigen.

Creeër sterker, met STARK 

  • Gratis schroefbit in iedere doos
  • Snijpunt T17, voorkomt splijten hout
  • Alle afmetingen T20 drive, één torx aansluiting
  • Hoogwaardige kwaliteit voor de vakman, professional. Voor iedereen! 

 


Schroeven

Schroeven zijn verkrijgbaar in vele verschillende soorten en diktes. Een schroef heeft aan één uiteinde een verbreding, de kop. Op de kop zit een uitsparing, bijvoorbeeld een sleuf of een kruisje. In de uitsparing past een schroevendraaier of een boormachinebitje. Schroeven kunnen met een schroevendraaier of schroefboormachine worden aangedraaid. De te bevestigen materialen en de soorten schroeven bepalen welke methode de voorkeur vereist.

In veel gevallen is het nodig om het te bevestigen materiaal voor te boren. Er wordt dan eerst een gaatje geboord. Pas daarna wordt de schroef erin geboord.

Er bestaan verschillende soorten schroeven met allemaal hun eigen vorm en functie. Lees ons blogartikel "Waar gebruik je welke schroef voor?" voor een overzicht hiervan.

Bouten

Ook bouten komen in verschillende soorten, zoals houtdraadbouten of slotbouten. Bouten zijn verkrijgbaar in verschillende diktes. Die diktes worden aangegeven door de letter M met een cijfer erachter, bijvoorbeeld M6, M8, enzovoorts. Om een bout te kunnen aandraaien heeft u een moer nodig die over hetzelfde cijfer beschikt. Dus wanneer u een M6 bout gebruikt, heeft u ook een M6 moer nodig. Meestal wordt gebruik gemaakt van zeshoekmoeren. Er zijn echter ook vleugelmoeren (deze kunnen met de vingers worden vastgedraaid), vierkante moeren en kartelmoeren verkrijgbaar.
Bouten moeten in hun geheel door de te verbinden delen heen worden gestoken. Door een bout met een moer aan te draaien, krijgt u een behoorlijk sterke verbinding. De moer kan worden vastgedraaid met behulp van een steeksleutel of een ringsleutel. Een bout heeft aan één uiteinde een verbreding. Dit is de kop van de bout. Meestal worden bouten met een zeshoekige kop gebruikt; de zogeheten zeskantbouten. Om de bout te kunnen aandraaien heeft u een sleutel nodig die op de kop past. Tijdens het aandraaien van de moer moet de kop van de bout met een andere sleutel worden vastgehouden, zodat u voorkomt dat deze mee draait.


Houtdraadbout

En dan hebben we nog een tussenvariant, de houtdraadbout. Dit is een bout (dus vastdraaien met een sleutel ipv een bit), maar hij heeft wel een schroefdraad. Deze bout wordt veelal gebruikt bij het goed vastzetten van houten constructies. Neem hier een kijkje in het ruime assortiment houtdraadbouten.Wanneer gebruik je een schroef en wanneer een bout?


Niet een heel simpele vraag om te beantwoorden, maar ik doe een poging. 

Een schroef gebruik je om materiaal te bevestigen tegen een ander  solide materiaal, met als uitgangspunt dat het uiteinde van de schroef niet door de beide materialen heen komt. Ook kun je een schroef goed gebruiken om iets op te hangen dmv een plug.


Een bout gebruik je bij een bevestiging van diverse materialen waarbij je wel bij het uiteinde van de bout kunt, want hier draai je de moer op. Deze moeren draai je stevig vast, en er zijn zelfs moeren die niet meer los gedraaid kunnen worden En de houtdraadbout gebruik je bij zwaardere en stevige houtconstructies, zodat je zeker weet dat het vast zit. Heb je na het lezen van deze blog nog vragen over bouten en moeren, stuur ons dan een bericht via de bekende kanalen. Ook kun je ons volgen via social media voor de laatste tips en trics op klusgebied.