Naar boven

Het verschil tussen bouten en schroeven

Door Schroeven Online - 11 juni 2014 -
Er bestaat nogal wat verwarring over het verschil tussen bouten en schroeven. Zowel schroeven als bouten worden gebruikt om twee materialen aan elkaar te bevestigen. Beiden zijn ronde staatjes van metaal, waarop schroefdraad is aangebracht. Ze beschikken beiden over een kop. Maar er is een verschil:

Een schroef wordt middels een uitsparing in de kop aangedraaid. Een bout wordt aangedraaid door aan de buitenkant een moer te bevestigen.

Schroeven

Schroeven zijn verkrijgbaar in vele verschillende soorten en diktes. Een schroef heeft aan één uiteinde een verbreding, de kop. Op de kop zit een uitsparing, bijvoorbeeld een sleuf of een kruisje. In de uitsparing past een schroevendraaier of een boormachinebitje. Schroeven kunnen met een schroevendraaier of schroefboormachine worden aangedraaid. De te bevestigen materialen en de soorten schroeven bepalen welke methode de voorkeur vereist.

In veel gevallen is het nodig om het te bevestigen materiaal voor te boren. Er wordt dan eerst een gaatje geboord. Pas daarna wordt de schroef erin geboord.

Er bestaan verschillende soorten schroeven met allemaal hun eigen vorm en functie. Lees ons blogartikel "Waar gebruik je welke schroef voor?" voor een overzicht hiervan.

Bouten

Ook bouten komen in verschillende soorten, zoals houtdraadbouten of slotbouten. Bouten zijn verkrijgbaar in verschillende diktes. Die diktes worden aangegeven door de letter M met een cijfer erachter, bijvoorbeeld M6, M8, enzovoorts. Om een bout te kunnen aandraaien heeft u een moer nodig die over hetzelfde cijfer beschikt. Dus wanneer u een M6 bout gebruikt, heeft u ook een M6 moer nodig. Meestal wordt gebruik gemaakt van zeshoekmoeren. Er zijn echter ook vleugelmoeren (deze kunnen met de vingers worden vastgedraaid), vierkante moeren en kartelmoeren verkrijgbaar.

Bouten moeten in hun geheel door de te verbinden delen heen worden gestoken. Door een bout met een moer aan te draaien, krijgt u een behoorlijk sterke verbinding. De moer kan worden vastgedraaid met behulp van een steeksleutel of een ringsleutel. Een bout heeft aan één uiteinde een verbreding. Dit is de kop van de bout. Meestal worden bouten met een zeshoekige kop gebruikt; de zogeheten zeskantbouten. Om de bout te kunnen aandraaien heeft u een sleutel nodig die op de kop past. Tijdens het aandraaien van de moer moet de kop van de bout met een andere sleutel worden vastgehouden, zodat u voorkomt dat deze mee draait.