Het verschil tussen houtschroeven en spaanplaatschroeven

30 juni 2014
Bij sommige klussen bestaat er twijfel over wat nu de voorkeur verdiend: houtschroeven of spaanplaatschroeven? Tegenwoordig worden deze 2 benamingen veelal door elkaar heen gebruikt. Maar weet jij welke schroef je wanneer gebruikt? Laten we eerst eens kijken naar wat de eigenschappen van beide soorten schroeven zijn.


Houtschroeven

Houtschroeven zijn verkrijgbaar in vele varianten. Zo zijn er houtschroeven met een platkop, een lenskop en een bolkop. Welk soort houtschroef het meest geschikt is, is afhankelijk van de toepassing. Schroeven met een platte kop kunnen verzonken worden, waardoor men er niet achter kan blijven haken. Ze worden bijvoorbeeld veel gebruikt om platen op traptreden te monteren. Een bolkopschroef kan niet verzonken worden, maar u kunt hier wel meer kracht op uitoefenen dan op een platkopschroef. Deze kies je dan ook wanneer het echt goed vast moet zitten.


Spaanplaatschroeven

Spaanplaatschroeven beschikken vaak over een pozidrivekop, en moeten dus ook met een pozidrive schroefdraaier of schroefbit bevestigd worden. Spaanplaatschroeven beschikken over een behoorlijk scherpe, diepe draad, welke tot vlak onder de kop doorloopt. Voorboren is daarom in de meeste gevallen niet nodig. Wij zien deze schroef het straatbeeld overnemen, de voordelen van een spaanplaatschroef in grip en stevigheid wint het vaak ten opzichte van de houtschroef.

Houtschroef of spaanplaatschroef?

In principe kunt u er vanuit gaan dat u bij toepassingen met hout gebruik kunt maken van houtschroeven of spaanplaatschroeven, en bij toepassingen in spaanplaat (platen die worden gemaakt uit zaagsel, stukjes hout en bindmiddel) gebruik je echt spaanplaatschroeven. Houdt u er wel rekening mee dat wanneer u pluggen gebruikt, houtschroeven de voorkeur verdienen. Spaanplaatschroeven zijn namelijk vaak te scherp, waardoor ze in de plug snijden.

Materiaal hout of spaanplaatschroef

   
Buiten de soort schroef is ook het materiaal waarvan de schroef gemaakt is belangrijk, zeker wanneer je buiten aan de slag gaat. De meeste schroeven zijn gemaakt van verzinkt metaal, deze zijn perfect voor alle klussen in huis en overdekte projecten. Maar wil je schroeven hebben die weer en wind kunnen weerstaan, kies dan voor RVS schroeven, deze kunnen nat worden zonder problemen te veroorzaken. De beste RVS schroeven bestel je hier. Of kies voor het goedkopere alternatief, de AR Coatings schroeven
Verschillende koppen en afwerking van schroeven


Waar je ook rekening mee kan en moet houden is de kop van de schroef, deze kan verzonken zijn zodat je ze na verwerking niet in de weg hebt zitten of zichtbaar zijn. Ook zijn er potdeksel schroeven met een mat zwarte afwerking, deze zie je in een zwarte vlonderplank niet meer zitten.

Twijfel je welke schroef, stuur dan een bericht naar ons team en wij adviseren je wat de beste keuze is voor jouw klus.