Naar boven

Het verschil tussen houtschroeven en spaanplaatschroeven

Door Schroeven Online - 30 juni 2014 -
Bij sommige klussen bestaat er twijfel over wat nu de voorkeur verdiend: houtschroeven of spaanplaatschroeven? Laten we eerst eens kijken naar wat de eigenschappen van beide soorten schroeven zijn.

Houtschroeven

Houtschroeven zijn verkrijgbaar in vele varianten. Zo zijn er houtschroeven met een platkop, een lenskop en een bolkop. Welk soort houtschroef het meest geschikt is, is afhankelijk van de toepassing. Schroeven met een platte kop kunnen verzonken worden, waardoor men er niet achter kan blijven haken. Ze worden bijvoorbeeld veel gebruikt om platen op traptreden te monteren. Een bolkopschroef kan niet verzonken worden, maar u kunt hier wel meer kracht op uitoefenen dan op een platkopschroef.

Spaanplaatschroeven

Spaanplaatschroeven beschikken vaak over een pozidrivekop, en moeten dus ook met een pozidrive schroefdraaier of schroefbit bevestigd worden. Spaanplaatschroeven beschikken over een behoorlijk scherpe, diepe draad, welke tot vlak onder de kop doorloopt. Voorboren is daarom in de meeste gevallen niet nodig.

Houtschroef of spaanplaatschroef?

In principe kunt u er vanuit gaan dat u bij toepassingen met hout gebruik kunt maken van houtschroeven, en bij toepassingen in spaanplaat (platen die worden gemaakt uit zaagsel, stukjes hout en bindmiddel) van spaanplaatschroeven. Houdt u er wel rekening mee dat wanneer u pluggen gebruikt, houtschroeven de voorkeur verdienen. Spaanplaatschroeven zijn namelijk vaak te scherp, waardoor ze in de plug snijden.