Hoe kies ik de juiste schuttingschroeven?

05 april 2022 - Schroeven

Als je een houten schutting gaat plaatsen, moet je aan een aantal dingen denken. Natuurlijk bestel je de schutting van jouw keuze en smaak, maar heb je ook al nagedacht over de juiste schuttingschroeven? De juiste schroef zorgt ervoor dat je schutting het langst mooi blijft en blijft staan. Op dit moment zien we in elke woonwijk prachtige zwarte schuttingen geplaatst worden, en hier heb je natuurlijk een passende zwarte schroef bij nodig, kies hiervoor een potdekselschroef.



In deze blog geven we je een aantal tips waar je op moet letten bij de aanschaf van schuttingschroeven. De meeste schroeven kunnen voor houten schuttingen en hardhouten schuttingen gebruikt worden, maar je wilt niet dat ze gaan roesten toch? Er zijn overigens veel overeenkomsten met vlonderschroeven, dit omdat deze ook buiten gebruikt worden. Ga je een vlonder aanleggen? Lees dan eerst deze blogs over vlonderschroeven.


De juiste maat schuttingschroef

Misschien een open deur, maar zorg voor de juiste maat schutting schroeven om jouw schuttingplanken te bevestigen. Vooral in de lengte is het belangrijk dat het niet uitsteekt, maar dat jouw schutting er mooi afgewerkt uitziet. Schroeven Online raadt u aan de lengte ongeveer als volgt te berekenen:

De dikte van uw schuttingplanken x 2

 

Buitenschroeven en potdekselschroeven

Niet alle schroeven zijn per definitie geschikt voor gebruik buiten. Het belangrijkste aspect is roest (lees hier verder voor meer info over roest). Maar ook de sterkte van de schroef is een belangrijke factor. Je wilt ten slotte niet dat je schroeven afbreken tijdens het indraaien. Op deze pagina vertellen wij je enkel over buitenschroeven. Wij adviseren om RVS of AR-Coating schroeven te gebruiken, zo weet je zeker dat over 10 jaar je schutting er nog goed bij staat.

Speciaal voor zwart rabat, zwarte potdekselplanken of schuttingplanken kies je potdekselschroeven. Deze vallen door de donkere kop mooi weg in de schutting, zodat je een rustig optisch beeld houdt.

Potdekselschroeven zijn speciaal voor het monteren van zwarte of blanke rabat- of potdekselplanken. Maar kunnen ook gebruikt worden bij overige (zwarte) schuttingplanken of bijvoorbeeld zwart zweeds rabat. Wat hierbij handig is om te weten, is dat het materiaal van de planken verder niet uit maakt. Zo zijn de schroeven te gebruiken bij hardhout, grenen, vuren of Douglas.

 

Voorkom roest -  3 x anti-roest

Door een roestvrije of anti-roest schroef te gebruiken, bewaak je niet alleen de kwaliteit van de schroeven zelf, maar ook die van jouw houten schutting. De roest van de schroeven laat dan geen sporen na op het hout rondom. Je schutting blijft langer mooi en dat is wat je toch wil. 

Hieronder lees je meer over de verschillende typen schuttingschroeven die roesten voorkomen. Niks missen? Skip dan meteen door naar DE ULTIEME TIP TEGEN ROEST.

 
Tip 1 regen roest: RVS schroeven

Roestvrijstalen schutting schroeven (RVS schroeven) zijn gemaakt van onder andere ijzer, chroom, nikkel en koolstof.

Een rvs-schroef mag deze naam dragen als er minimaal 11% chroom en 1,2% koolstof in zit. Boven die grens is het een RVS schroef, maar zijn er nog steeds veel verschillende gradaties.

Hoe hoger de gradatie, hoe lang de schroef roestvrij zal zijn. Bekijk alle Roestvrijstalen schroeven.

Tip 2 tegen roest: Gegalvaniseerde schroeven

Gegalvaniseerde schroeven zijn niet gemaakt om roestvrij te zijn, maar om roest tegen te gaan, is er wel gebruik gemaakt van een laagje metaal.

Het nadeel is dat als u de schroef beschadigt tijdens het bevestigen, het gegalvaniseerde laagje op de schroef aangetast wordt. De schroef ligt dan alsnog bloot en kan toch gaan roesten.

Schroeven Online raadt gegalvaniseerde schroeven niet direct aan als u van plan bent een schutting te plaatsen. Wilt u meer zekerheid, dan is een RVS schroef of een Dynaplus schroef met AR-coating wellicht beter.

Tip 3 tegen roest: Messing schroeven

Messing schroeven zijn gemaakt van koper en zink. In principe roesten ze niet, maar ze zijn een beetje gelig van kleur en kunnen na verloop van tijd wel verkleuren door blootstelling aan zonlicht.

Vindt u dat geen probleem, of past het misschien zelfs wel mooi in de stijl van uw tuin, dan zijn messing schroeven goede schuttingschroeven om te gebruiken. 

Wilt u dat niet, ga dan voor RVS schroeven of Dynaplus AR-schroeven.

 
DE ULTIEME TIP TEGEN ROEST: AR Coating schuttingschroeven van Dynaplus

Dé ultieme tip om roestvrije schroeven te gebruiken voor uw houtschutting. De unieke coating van Dynaplus en het feit dat ze weerbestendig zijn, voorkomen roesten op de langere termijn. De Anti-Roest Coating (ARC) is namelijk een zelf-reparerende coating. Als er op de een of andere manier toch beschadigingen op uw schuttingschroeven zouden komen, dan voorkomt de coating dat de rest van de schroef toch vatbaar wordt voor roest. De AR-coating van Dynaplus gaat dus nog een stapje verder dan een gegalvaniseerde schroef of een messing schroef. En een bijkomend voordeel van AR schroeven, ze zijn ook nog eens goedkoper in aanschaf dan RVS schroeven. 

Dynaplus benadrukt de uitstekende kwaliteit van deze schuttingschroeven. Mede daarom kan Schroeven Online deze schroef sterk aanbevelen.

Naar de Dynaplus schroeven met AR Coating