Naar boven

Hoe kies ik de juiste schuttingschroeven?

Door Schroeven Online - 05 april 2018 - Schroeven
Als u een houten schutting gaat plaatsen, moet u aan een aantal dingen denken. Natuurlijk bestelt u de schutting van uw keuze, maar heeft u ook al nagedacht over uw schuttingschroeven? De juiste schroef zorgt ervoor dat uw schutting het langst mooi blijft.

In dit blog geven we u een aantal tips waar u op moet letten. De meeste schroeven kunnen voor hardhouten schuttingen en hardhouten schuttingen gebruikt worden. Er zijn overigens veel overeenkomsten met vlonderschroeven. Gaat u een vlonder aanleggen? Lees dan eerst deze blogs over vlonderschroeven.

De juiste maat

Misschien een open deur, maar zorg voor de juiste maat schutting schroeven om uw schuttingplanken te bevestigen. Vooral in de lengte is het belangrijk dat het niet uitsteekt, maar dat uw schutting er mooi afgewerkt uitziet. Schroeven Online raadt u aan de lengte ongeveer als volgt te berekenen:

De dikte van uw schuttingplanken x 2

 
Buitenschroeven

Niet alle schroeven zijn per definitie geschikt voor gebruik buiten. Het belangrijkste aspect is roest (lees verder voor meer info over roest). Maar ook de sterkte van de schroef is een belangrijke factor. U wilt ten slotte niet dat uw schroef afbreekt tijdens het indraaien. Op deze pagina vertellen wij u enkel over buitenschroeven.

 
Voorkom roest -  3 x anti-roest

Door een roestvrije of anti-roest schroef te gebruiken, bewaakt u niet alleen de kwaliteit van de schroeven zelf, maar ook die van uw houten schutting. De roest van de schroeven laat dan geen sporen na op het hout rondom. Uw schutting blijft langer mooi en dat is wat u wilt.

Hieronder leest u meer over de verschillende typen schuttingschroeven die roesten voorkomen. Niks missen? Skip dan meteen door naar de ULTIEME TIP TEGEN ROEST.

 
Tip 1 regen roest: RVS schroeven

Roestvrijstalen schroeven (RVS schroeven) zijn gemaakt van onder andere ijzer, chroom, nikkel en koolstof.

Een rvs-schroef mag deze naam dragen als er minimaal 11% chroom en 1,2% koolstof in zit. Boven die grens is het een RVS schroef, maar zijn er nog steeds veel verschillende gradaties.

Hoe hoger de gradatie, hoe lang de schroef roestvrij zal zijn. Bekijk alle Roestvrijstalen schroeven.

Tip 2 tegen roest: Gegalvaniseerde schroeven

Gegalvaniseerde schroeven zijn niet gemaakt om roestvrij te zijn, maar om roest tegen te gaan, is er wel gebruik gemaakt van een laagje metaal.

Het nadeel is dat als u de schroef beschadigt tijdens het bevestigen, het gegalvaniseerde laagje op de schroef aangetast wordt. De schroef ligt dan alsnog bloot en kan toch gaan roesten.

Schroeven Online raadt gegalvaniseerde schroeven niet direct aan als u van plan bent een schutting te plaatsen. Wilt u meer zekerheid, dan is een RVS schroef of een Dynaplus schroef met AR-coating wellicht beter.

Tip 3 tegen roest: Messing schroeven

Messing schroeven zijn gemaakt van koper en zink. In principe roesten ze niet, maar ze zijn een beetje gelig van kleur en kunnen na verloop van tijd wel verkleuren door blootstelling aan zonlicht.

Vindt u dat geen probleem, of past het misschien zelfs wel mooi in de stijl van uw tuin, dan zijn messing schroeven goede schuttingschroeven om te gebruiken. 

Wilt u dat niet, ga dan voor RVS schroeven of Dynaplus AR-schroeven.

 
DE ULTIEME TIP TEGEN ROEST: AR Coating van Dynaplus

Dé ultieme tip om roestvrije schroeven te gebruiken voor uw houtschutting. De unieke coating van Dynaplus en het feit dat ze weerbestendig zijn, voorkomen roesten op de langere termijn. De Anti-Roest Coating (ARC) is namelijk een zelf-reparerende coating. Als er op de een of andere manier toch beschadigingen op uw schuttingschroeven zouden komen, dan voorkomt de coating dat de rest van de schroef toch vatbaar wordt voor roest. De AR-coating van Dynaplus gaat dus nog een stapje verder dan een gegalvaniseerde schroef of een messing schroef.

Dynaplus benadrukt de uitstekende kwaliteit van deze schuttingschroeven. Mede daarom kan Schroeven Online deze schroef sterk aanbevelen.

Naar de Dynaplus schroeven met AR Coating