Hoe kiest u het juiste schroefbit voor uw klus?

Door Schroeven Online - 08 augustus 2017
Expert answers: Hoe kiest u het juiste schroefbit?

Voor iedere klus is er andere schroef, en bij iedere schroef hoort ook een ander schroefbit. Het kiezen van het juiste schroefbit is belangrijk voor het slagen van uw klus, en de kwaliteit van het werk. Om het kiezen van het juiste schroefbit voor uw klus makkelijker te maken hebben wij hieronder de vier meest gebruikte schroefbits op een rij gezet.

1. Sleuf schroefbit

Wanneer u sleufschroeven gebruikt is een sleuf schroefbit de beste keuze. Dit schroefbit is universeel te gebruiken bij vrijwel alle sleufschroeven en is flexibel in gebruik. Bij sleufschroeven is het niet noodzakelijk dat het schroefbit exact dezelfde maat heeft als de schroef, een maat die in de buurt komt voldoet vaak ook.

2. Pozidrive schroefbit

Deze schroefbits, ook wel kruiskop schroefbits genoemd zijn de meestgebruikte schroefbits tijdens het klussen. Het voordeel van de kruiskop is dat deze een beter houvast biedt dan sleufschroeven, maar het is wel belangrijk dat het schroefbit de juiste maat heeft. Wanneer het schroefbit niet dezelfde maat heeft als de schroef zal het moeilijker worden om de schroef goed vast te draaien, of los te maken.

3. Torx schroefbit

Torx schroeven zijn te herkennen aan hun stervormige kop. Door deze vorm heeft een tor schroefbit meer grip en is er ook minder kracht nodig om de schroef in te draaien. Net als bij pozidrive schroefbits is het ook bij een torx schroefbit belangrijk dat deze de juiste maat heeft. Bekijk alle Torx schroefbits

4. Inbus schroefbit

Inbus is bij de meeste klussers wel bekend als het Ikea sleuteltje. Zelfbouw meubilair wordt meestal in elkaar gezet met inbus schroeven. Voor groter meubilair is het soms eenvoudiger om een schroeftol met inbus schroefbit te gebruiken. Kies hiervoor een inbus schroefbit met dezelfde maat als de schroef.

Hoe kiest u de beste kwaliteit?

Zoveel verschillende schroeven en klussen, zo ook zoveel verschillende schroefbits. Het mag voor zich spreken dat er hier ook een groot verschil zit in de kwaliteit. Zo zijn er schroefbits van gehard staal tot schroefbits met een extra laagje van diamant. De laatste schroefbits kunnen vaster in de schroef worden gedrukt waardoor er meer draaikracht ontstaat. Deze schroefbits zijn ook wel een stuk duurder. Een overzicht van alle schroefbits in verschillende prijsklassen en eigenschappen vindt u hier.