Beste klant,

Is de voorraad die te selecteren is op de website onvoldoende voor uw bestelling? Neem dan via chat of mail contact met ons op voor een offerte en levertijd. 

Sluiten

Hoe maak je een tuindeur?

Door Schroeven Online - 08 juni 2022 - Buiten klussen

 

Hoe maak je een tuindeur?

Een tuindeur wordt ook wel tuinpoort genoemd. Het is de ingang van je tuin. Als je je eigen houten schutting hebt gebouwd, moet je ook een tuindeur bouwen. Bij het bouwen van een tuindeur heb je twee mogelijkheden. Ten eerste kun je een kant-en-klaar hek kopen. Daarnaast kun je ook je eigen tuindeur maken. Je hoeft alleen maar eenvoudige gereedschappen en materialen voor te bereiden, zoals houten planken, schroeven en boren. Wanneer je je deur maakt, kun je deze ontwerpen op basis van je voorkeur. Het kan zijn dat je maar een beperkte maat en stijl van deuren in de winkel aantreft. Je kunt echter onbeperkt ontwerpen als je het zelf maakt. Je hoeft alleen maar je creativiteit te gebruiken om een ​​prachtige tuindeur te maken.


Er zijn verschillende aspecten waar je aan moet denken voordat je een tuinhek gaat maken. Eerst moet je beslissen welke houtsoort je gaat gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor eiken, ceder of redwood. Vervolgens moet je de structuur en het ontwerp van de deur bepalen. Ook moet je de accessoires van de deuren bepalen, zoals hang- en sluitwerk. Het maken van je eigen tuindeur kan vermoeiend en tijdrovend zijn. Je zult echter tevreden zijn met het resultaat van je eigen creatie. Zo krijg je een unieke tuindeur die andere mensen misschien niet hebben. Als je benieuwd bent hoe je een tuinhek maakt om je schutting compleet te maken, lees dan verder. Hier leggen we de materialen en gereedschappen voor het maken van een tuindeur stap voor stap uit.

Het juiste materiaal voor de deur kiezen

Als je besluit om hout als materiaal voor de deur te gebruiken, moet je hout van de beste kwaliteit kiezen. Er zijn veel houtsoorten te vinden. Je kunt bijvoorbeeld cederhout gebruiken als je een deur wilt hebben die rotbestendig is. Cederhout is betaalbaar, dus het kan een uitstekende keuze zijn als je een beperkt budget hebt. Zorg er echter voor dat je de deur schildert en verzegelt om vocht en UV-stralen te voorkomen. Redwood is een ander hout dat je kunt gebruiken voor schuttingen en tuinpoorten. Hoewel dit hout duur is, biedt het kwaliteit, duurzaamheid en schoonheid. Redwood is bestand tegen insecten en rot. Je moet het echter nog steeds beitsen om het uiterlijk te behouden en de levensduur te verlengen.


Als je niet kunt beslissen welke houtsoort je wilt gebruiken, kun je de opties verfijnen door verschillende factoren in overweging te nemen. Ten eerste moet je letten op het lokale weer. Je moet het weer in je regio beoordelen. Vervolgens moet je beoordelen of je in een gebied met droge of regenachtige omstandigheden woont. Zorg ervoor dat je een houtsoort kiest dat ideaal is voor je omgeving om bederf te voorkomen. Zo heb je een duurzame tuindeur. Het hout dat je kiest moet bestand zijn tegen de weersveranderingen.


Vervolgens moet je ook rekening houden met de houtsoort. Termieten en insecten kunnen bepaalde houtsoorten beschadigen. Je moet dus op de hoogte zijn van de houtsoorten die door insecten kunnen worden aangevallen. Vermijd het gebruik van hout dat geen natuurlijke afstotende eigenschappen heeft. De volgende overweging bij het kiezen van het juiste materiaal voor de deur is het budget. Je budget heeft echt invloed op het type hout dat je je kunt veroorloven. Je moet er echter aan denken dat de aanschaf van hout van hoge kwaliteit een grote investering kan zijn. Op deze manier gaat je tuindeur langer mee. Zo hoef je in de toekomst geen extra kosten te maken om je tuindeur te repareren of te vervangen.

Materialen en gereedschappen voor het maken van een tuindeur


Welke materialen je nodig hebt om een ​​tuindeur te bouwen, hangt af van het ontwerp van de deur die je kiest. Je kunt bijvoorbeeld een deur maken met veren boorden in het kozijn. Je moet behandeld hout goed voorbereiden. Je kunt de grootte van het hout bepalen op basis van de grootte van de deur die je wilt. Vervolgens moet je ook slotbouten, gegalvaniseerde paneelpennen en corrosiebestendige RVS schroeven aanschaffen. Andere materialen die je nodig hebt zijn scharnieren en een slot. Als laatste moet je houtlijm en houtbehandeling voorbereiden.


Om ervoor te zorgen dat de deur goed kan openen en sluiten, moet je scharnieren van hoge kwaliteit aanschaffen. Er zijn verschillende soorten scharnieren waaruit je kunt kiezen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor riem scharnieren, T-scharnieren, band- en grondel scharnieren, omkeerbare poort scharnieren en verstelbare poortscharnieren. Je kunt het juiste type scharnieren kiezen, afhankelijk van hoe de poort zwaait. Als je een deur wilt hebben die naar twee kanten kan zwaaien, kun je kiezen voor veldpoort scharnieren. Daarnaast kun je T-scharnieren kiezen als je een poort wilt hebben die maar één kant op draait.


Sommige mensen kunnen in de war raken bij het kiezen van de juiste sluiting voor het hek. Ze kunnen misschien niet beslissen welk bevestigingsmiddel het beste is: spijkers of schroeven. Spijkers zijn sneller te installeren dan schroeven. Het kan echter na verloop van tijd losraken. Schroeven daarentegen zijn veiliger. Daarnaast let je bij de keuze van het materiaal van de schroeven ook op de houtsoort. Als je bijvoorbeeld ceder of redwood gebruikt, moet je RVS schroeven gebruiken. Als je vervolgens geïmpregneerd hout gebruikt, moet je thermisch verzinkte schroeven of keramisch gecoat roestvrij staal gebruiken.

Stap voor stap een tuindeur maken

Het eerste dat je moet doen voordat je de deur maakt, is de opening van het hek opmeten. Je moet de ruimte tussen de hekken meten met een meetlint. Houd echter rekening met het gebied dat nodig is om de scharnieren te installeren. Mogelijk heb je 5 mm tot 10 mm speling nodig. Na het opmeten van de ruimte kun je het hout op de juiste manier zagen. Zorg ervoor dat je het gebied markeert voordat je het hout zaagt. Op deze manier kun je nauwkeurig snijden. Je kunt de houten planken zagen met een verstekzaag.


Nu kun je beginnen met het maken van het frame van de deur. Je kunt het frame ondersteunen door de houten plank horizontaal in het midden van het frame te plaatsen. Zorg ervoor dat je de breedte van het frame meet voordat je het hout zaagt. Nadat je het middengedeelte van de deur hebt geïnstalleerd, kun je kruisverbanden maken om de sterkte en duurzaamheid van de deur te garanderen. Vervolgens kun je de panelen op het frame plaatsen


Voordat je de panelen vastschroeft, dien je houtlijm op de voegen aan te brengen. Als ze goed zijn bevestigd, kun je ze vast schroeven. Nu je deur klaar is, kun je de scharnieren en andere accessoires installeren. Als je je poort duurzaam en mooi wilt maken, kun je je deur in elke gewenste kleur schilderen. Laat de verf drogen voordat je de tuindeur aan je schutting monteert.

Hoe installeer je de poort

Na het voltooien van het proces van het maken van de poort, kun je de deur direct aan je hek installeren of ophangen. Je kunt de poort tussen de palen plaatsen. Je dient de deur 5 cm van de grond te hangen. Deze ruimte wordt gebruikt om ervoor te zorgen dat het hek gemakkelijk kan zwaaien wanneer je het opent of sluit. Je kunt pakkers of wiggen plaatsen om de poort op zijn plaats te laten vastlopen. De deur moet op zijn plaats blijven als je de scharnieren vastschroeft. Je kunt drie scharnieren installeren en deze aan de boven-, midden- en onderkant van de deur plaatsen. Na het vast schroeven van de scharnieren kun je de wiggen eruit halen.


Daarna moet je de vergrendelingen en haken monteren. Door de haak aan de onderkant van de deur toe te voegen, kun je je deur beveiligen. Indien nodig kun je ook de poortstopper installeren. De poort stop is een strook hout die aan de paal wordt bevestigd. De poort stop kan de deur blokkeren om verder te gaan. Het kan je ook helpen schade aan de scharnieren en vergrendelingen te voorkomen wanneer de deur wordt dichtgeslagen. Soms is de poortaanslag gemaakt van een 25mm dikke plaat.

Tips voor een duurzaam tuinhek

Het succes van je tuinpoort project wordt bepaald door de kwaliteit van de materialen die je gebruikt. Daarnaast heeft je vaardigheid in het timmeren ook invloed op het resultaat van de tuindeur. Je kunt ervoor zorgen dat je het optimale resultaat krijgt als je de volgende tips opvolgt. Eerst moet je het juiste hout selecteren. Het gebruik van redwood is een verstandige optie, omdat het bestand is tegen ongedierte. Investeer dan in hoogwaardige houten planken. Je kunt een aantrekkelijk tuinhek hebben als je kiest voor schone, sterke en duurzame houten planken voor de deur.


Vervolgens moet je selectief zijn bij het kiezen van het deurbeslag. Zorg ervoor dat de hardware die je kiest speciaal is ontworpen voor gebruik buitenshuis. Als je prioriteit geeft aan de veiligheid van je huis, moet je een dagschoot en nachtschoot installeren. Daarnaast is het kiezen van het juiste kozijn van de deur essentieel. Ook de vorm van het kozijn bepaalt de sterkte van je deur. Je kunt een Z-frame gebruiken om meer ondersteuning en stabiliteit te krijgen.