Hoe monteer ik een kozijn?

08 april 2015
Gaat u nieuwe kozijnen monteren? Volg voor het beste resultaat de onderstaande stappen!
  1. Neem de raamvleugel uit het kozijn. Zorg dat u iemand bij u heeft om u te helpen en te zorgen dat de raamvleugel niet omvalt.
  2. Zet het kozijn op twee houten pasblokken in de raamopening en klem deze vast met wiggen.
  3. Richt het kozijn uit met een waterpas.
  4. Zodra het kozijn waterpas zit ingeklemd met de wiggen, kunt u de raamvleugel inhangen. Let erop dat deze makkelijk te openen is. Vervolgens kunt u de raamvleugel weer verwijderen.
  5. Voor het bevestigen van het kozijn gebruikt u kozijnpluggen. Afhankelijk van de grootte van het kozijn boort u twee of drie gaten voor in de zijkanten, en één tot drie gaten in de boven- en onderzijde. Bij houten kozijnen gebruikt u een houtboor. Heeft u een kunststof kozijn, dan kunt u het beste een metaalboor gebruiken.
  6. Na het voorboren kunt u de deuvelgaten met een steenboor in de muur boren. Vervolgens kunt u de kozijnpluggen inbrengen.
  7. Nu de kozijnpluggen zijn ingebracht kunt u de bevestigingsschroeven indraaien. Om te voorkomen dat er een te hoge spanning op het kozijn komt te staan, kunt u dit het beste met de hand doen.
  8. Vul nu de tussenruimte tussen de muur en het kozijn op het purschuim. Na het uitharden van het purschuim kunnen de overtollige resten met een mes worden afgesneden. In plaats van purschuim kunt u ook siliconen vulmiddel gebruiken. Zorg dan wel dat u voor het vullen eerst beide zijden van de voegnaad afplakt met schilderstape. Breng vervolgens de siliconenkit aan in de voeg. Doop uw vinger in wat afwasmiddel en strijk met uw vinger de voeg glad. Verwijder daarna meteen de schilderstape.