Naar boven

Hoe voorkom ik houtsplijten?

07 april 2015 -
  Het splijten van hout is een veelvoorkomend probleem bij het bevestigen van spijkers of schroeven in hout. In deze blog geven we 3 tips om houtsplijten te voorkomen. 


Houtsplijten voorkomen bij spijkeren

Bij spijkeren kunt u gebruik maken van een oude timmermanstruc: sla eerst met de kop van de nagel dwars op de houtnerf, en hamer daarna pas de spijker in het hout.

Houtsplijten voorkomen bij schroeven

Wanneer hout gaat splijten bij het schroeven, komt dit in veel gevallen doordat de schroef te groot is of doordat niet de juiste soort schroef wordt gebruikt. Zorg dus in ieder geval dat u de juiste afmeting en schroefsoort heeft.

Een veelgebruikte methode om houtsplijten bij schroeven te voorkomen is door voor te boren. Hierbij moet u zorgen dat het gaatje fijner is dan dat de schroef dik is, en dat u voorboort tot een diepte van maximaal tweederde van de lengte van de schroef. Voorboren zorgt er daarnaast voor dat de schroef gemakkelijker kan worden ingedraaid.

Gelukkig bestaan er tegenwoordig ook veel houtschroeven waarbij voorboren niet meer nodig is. Denk bijvoorbeeld aan de Woodies Ultimate Schroeven, maar ook merken als Spax  hebben schroeven waar niet of nauwelijks voorgeboord hoeft te worden.