Hoe voorkom ik houtsplijten?

Door Schroeven Online - 07 april 2015
  Het splijten van hout is een veelvoorkomend probleem bij het bevestigen van spijkers of schroeven in hout. In deze blog geven we 3 tips om houtsplijten te voorkomen. 


Houtsplijten voorkomen bij spijkeren

Bij spijkeren kunt u gebruik maken van een oude timmermanstruc: sla eerst met de kop van de nagel dwars op de houtnerf, en hamer daarna pas de spijker in het hout. Zo ontstaat er al een kleine nerf waar de spijker gemakkelijk zijn grip kan vinden. 

Houtsplijten voorkomen bij schroeven

Wanneer hout gaat splijten bij het schroeven, komt dit in veel gevallen doordat de schroef te groot is of doordat niet de juiste soort schroef wordt gebruikt. Zorg dus in ieder geval dat u de juiste afmeting (dikte) en schroefsoort heeft.

Een veelgebruikte methode om houtsplijten bij schroeven te voorkomen is door voor te boren. Hierbij moet u zorgen dat het gaatje fijner is dan dat de schroef dik is, en dat u voorboort tot een diepte van maximaal tweederde van de lengte van de schroef. Voorboren zorgt er daarnaast voor dat de schroef gemakkelijker kan worden ingedraaid.

Creeër sterker, met STARK 

  • Gratis schroefbit in iedere doos
  • Snijpunt T17, voorkomt splijten hout
  • Alle afmetingen T20 drive, één torx aansluiting
  • Hoogwaardige kwaliteit voor de vakman, professional. Voor iedereen! 

 


Gelukkig bestaan er tegenwoordig ook veel houtschroeven waarbij voorboren niet meer nodig is. Denk bijvoorbeeld aan de Woodies Ultimate Schroeven, maar ook merken als Spax  hebben schroeven waar niet of nauwelijks voorgeboord hoeft te worden. Deze hebben zo een enorm scherpe punt en scherp schroefdraad, dat hout geen kans ziet om te splijten. Een kwaliteits schroef is dus een goede investering, want hout is een stuk duurder dan een schroef.


Ook doet de kwaliteit van het hout en de hardheid hiervan veel tegen splijten, een hardhouten plank heeft veel minder de neiging te splijten als een vuren plank. Ook is de levensduur van hardhout veel langer en beter beschermd tegen invloed van buitenaf. Gebruik voor hardhout en buitenklussen wel altijd RVS schroeven of AR-Coatings schroeven. Een goede investering voor vele jaren.