Hoe werken Gipsplaatschroeven

25 augustus 2014
Gipsplaatschroeven, ook wel snelbouwschroeven genoemd, zijn roestvaste schroeven die voorzien zijn van een dubbel schroefdraad, een harde, scherpe punt en een kruiskop. Ze hebben wel wat weg van spaanplaatschroeven. Zoals de naam al aangeeft, worden deze schroeven gebruikt voor het monteren van gipsplaten. Gipsplaatschroeven zijn zelfborend en hoeven dus niet voorgeboord te worden. Bij ons tref je het grootste assortiment gipsplaatschroeven en pluggen, en vandaag besteld morgen in huis.


Fijne of grove schroefdraad?

Gipsplaatschroeven zijn verkrijgbaar met een fijne of een grove schroefdraad. Wanneer u de gipsplaten op een metalen ondergrond wilt bevestigen, is de fijne schroefdraad aan te bevelen. Voor houten ondergronden werkt de grove schroefdraad beter.


Afstanden

Gipsplaten dienen op minimaal 1 centimeter van de rand van de gipsplaat te worden vastgezet. De gipsplaatschroeven moeten op een afstand van maximaal 25 centimeter van elkaar worden vastgeschroefd. Zorg dat u bij het vastschroeven de gipsplaat goed tegen de ondergrond aanduwt.


Indraaien

Om te voorkomen dat de schroeven te ver door draaien, is het raadzaam een speciaalschroefbitje voor gipsplaten te gebruiken. Zo weet u zeker dat alle schroeven op dezelfde diepte worden ingedraaid. Zorg altijd dat u de het juiste formaat schroefbit voor uw gipsplaatschroeven gebruikt; de verkeerde maat kan de kop van de schroef beschadigen, waardoor deze, roestvast of niet, alsnog kan gaan roesten. Het is ook belangrijk dat u de boormachine op een hoog toerental instelt. Duw niet te hard met de boormachine op de gipsplaat!

Gipsplaat pluggen


Indien je iets wilt vastzetten in een gipsplaat, kies dan voor gipsplaatpluggen. Deze hebben een speciale draaikop welke zich vastgrijpt in de gipsplaat. Zo heb je een stevige basis voor je schroef en datgene je wilt ophangen.