Houten terras aanleggen? Dit heb je nodig

Door Schroeven Online - 21 april 2022 - Buiten klussenHouten terras aanleggen? Dit heb je nodig

Wil je zelf een houten terras of vlonder aanleggen in de tuin? Hiervoor zijn bepaalde materialen geschikter dan anderen. Wij leggen je in dit artikel uit welke schroeven voor buiten geschikt zijn, en hoe je in een paar stappen je terras aanlegt en met welke tips je het jezelf zo makkelijk mogelijk maakt.

Voorbereidingstips

Ga je een houten terras of vlonder aanleggen, dan heb je het een en ander nodig wat betreft materiaal en gereedschap. Wat je precies nodig hebt, hangt af van je plan en hoe je tuin er op dit moment uitziet. Heb je bijvoorbeeld nu betontegels liggen? Dan kun je al een paar materialen en stappen overslaan in het stappenplan van een houten terras aanleggen.

In het algemeen heb je het volgende aan materialen en gereedschap nodig wanneer je zelf een houten terras gaat aanleggen:

 • Terrasplanken
 • Onderbalken
 • Houtschroeven voor buitengebruik
 • Accuboor met houtboren
 • Worteldoek
 • Fundering stenen of betontegels
 • Schop

Welke schroeven voor buiten?

Ga je een houten terras aanleggen in de tuin, dan heb je niet alleen hout nodig dat bestand is tegen een regenbui. Ook moeten de schroeven voor buitengebruik geschikt zijn. Met deze schroeven voor buiten hoef je je geen zorgen te maken om roest:

RVS C1 schroeven

Roestvrijstalen schroeven doen precies wat hun naam aangeeft; ze roesten niet. Toch is het niet zo simpel.

RVS schroeven zijn vervaardigd uit een legering van ijzer, chroom, nikkel en koolstof. Om iets een roestvrijstalen schroef te mogen noemen, moet deze voor minimaal 11% uit chroom bestaan en voor minimaal 1,2% uit koolstof.

Er zijn verschillende categorieën binnen RVS en daarmee verschillende niveaus van waterbestendigheid.

RVS A2 schroeven worden het meest gebruikt. Dit is de categorie waar de schroeven van de meeste buitenmeubels en hekken onder vallen.
RVS A4 schroeven worden vaak gebruikt voor als het vastschroeven van bijvoorbeeld een houten zwembadrand. Deze schroeven zijn namelijk beter beschermd tegen corrosie dan de A2 schroeven, iets dat van groot belang is bij een zwembad, vijver of andere vochtige omgeving.
RVS C1 is speciaal bedoeld voor het vastschroeven van hardhout waar je zo min mogelijk of zelfs niet in mag boren. Houten vlonders zijn hier een goed voorbeeld van, voor het aanleggen van houten terras vlonders zijn RVS C1 schroeven dus zeer geschikt.

Ons advies: investeer altijd in hoge kwaliteit RVS schroeven voor buiten. Schroeven van lage kwaliteit worden na enige tijd toch vatbaar voor roest. Wil je toch voor een voordeligere schroef gaan met dezelfde bescherming en meer kracht? Kies dan voor AR coating schroeven.

Gegalvaniseerde schroeven

Dit type schroef is van staal en bevat een extra laag metaal om roesten tegen te gaan. Vaak is de laag op gegalvaniseerde schroeven van zink, soms van nikkel of chroom.

Messing schroeven

Messing schroeven bestaan uit een mengsel van koper en zink. Deze schroeven voor buiten zijn gelig van kleur. Dit kan in de buitenlucht wel nog verkleuren, maar messing schroeven roesten niet.

Houten terras aanleggen in 5 stappen

Ga je zelf een houten terras aanleggen? Volg dan onderstaande 5 stappen:

 1. Maak greppels met de schop en leg een fundering neer van stenen. Als je al betontegels in je tuin hebt liggen, kun je deze laten liggen en daarop verder werken. Zorg in beide gevallen wel dat de stenen waterpas liggen.
 2. Leg een worteldoek neer tegen onkruid. Deze leg je vervolgens vast met de onderbalken.
 3. Schroef eventueel bevestigingsklemmen in de onderbalken, met de schroeven voor buitengebruik. Je schuift de terrasplanken daardoor eenvoudig in de klemmen. Zonder klemmen kan ook; dan schroef je de planken van bovenaf direct vast aan de onderbalken. Hierdoor zullen de schroeven echter wel te zien zijn op je terrasplanken.
 4. Controleer met een winkelhaak of de terrasplank recht ligt. Als dit het geval is, leg je de volgende bevestigingsklem tegen de zijkant van de plank. Zaag de planken waar nodig op maat en leg de naad van twee planken altijd in het midden van een steunbalk. Zo blijft het terras stabiel.
 5. Voor een mooie afwerking kun je profielen aan de zijkanten van je houten terras aanleggen. Deze profielen kun je vergelijken met een soort plint en schroef je weer vast met weerbestendige schroeven voor buitengebruik.

Schroeven voor buiten kopen

Ga je een houten terras aanleggen en heb je schroeven voor buitengebruik nodig? Bekijk hier al onze houtschroeven. Ga je voor vlonders, dan hebben wij speciale vlonderschroeven beschikbaar. Deze hebben een kleine kop, waardoor ze mooi wegvallen in de vlonderplank.

Als je schroeven voor buitengebruik koopt, zorg dan dat je ook de juiste schroevendraaier en/of schroefbit hebt. Als je de verkeerde maat gebruikt, kan de schroef namelijk alsnog gaan roesten, omdat je de beschermende anti-roestlaag beschadigt. Bovendien draait de schroef minder goed mee als de schroefkop beschadigd is.