Houtlijm

Door Schroeven Online - 17 december 2014
Houtlijm kan voor vele toepassingen worden gebruikt en is een uitstekend alternatief voor schroeven. In dit artikel vertellen we wat meer over de verschillende soorten houtlijmen die er verkrijgbaar zijn, en over wanneer je kiest voor houtlijm in plaats van schroeven.


Wat is houtlijm?

Houtlijm is een synthetische lijmsoort, doorgaans in de vorm van een witte, pasta-achtige substantie. Zoals de naam al aangeeft wordt deze lijm gebruikt voor het verlijmen van houten delen. Houtlijm hard uit, wat betekent dat je overtollige druppels gewoon weg kunt schuren wanneer de lijm is gedroogd.


Welke soorten houtlijm zijn er?

Houtlijm wordt onderverdeeld in vier klassen, welke de watervastheid van de betreffende lijm aangeven. Het is handig om deze classificatie te kennen, zeker als u verzekerd wilt zijn van de juiste houtlijm voor uw specifieke toepassing. Klasse D1 is de aanduiding voor houtlijmen die uitsluitend geschikt zijn voor toepassingen in een droog binnenklimaat. Voor toepassingen in een binnenklimaat dat soms vochtig is, kies je voor klasse D2. Deze lijm wordt ook wel met extra aangeduid, voor extra krachtig.Klasse D3 wordt gebruikt voor toepassingen in een vochtig binnenklimaat of een afgedekt buitenklimaat, zoals bijvoorbeeld schuurtjes, afdakjes en veranda’s. Voor toepassingen in een buitenklimaat, zoals bijvoorbeeld tuinmeubilair dat het hele jaar door buiten staat, kiest u voor klasse D4. Naast deze classificaties zit er ook nog een verschil in de droogtijd van de verschillende houtlijmsoorten. Sommige houtlijmen hebben 24 uur nodig om helemaal te drogen, terwijl andere (sneldrogende) houtlijmen al binnen enkele minuten droog zijn. Ook de luchtvochtigheid in de ruimte in van invloed op de droogtijd. U mag de verlijmde verbinding pas belasten zodra de houtlijm geheel is uitgehard.


Wanneer gebruik je houtlijm?

Hoe weet je nu of je houtlijm of houtschroeven moet gebruiken? In sommige gevallen kunnen beide methodes prima werken. Wanneer u twijfelt, bedenk dan of je van plan bent de verbinding ter zijner tijd weer uit elkaar te halen. Als dat niet het geval is, kunt u het beste houtlijm gebruiken. In andere gevallen kiest u voor schroeven. Wanneer een extra stevige verbinding gewenst is, kunt u ook zowel schroeven als houtlijm gebruiken.

Conclusie = houtlijm gebruik je bij permanente verbindingen, schroeven als je het wellicht nog een keer moet demonteren.