Houtschroeven

Door Schroeven Online - 16 juli 2021
Zoals de naam al zegt, zijn houtschroeven met name bedoeld om stukken hout aan elkaar vast te maken. Het verschil met andere schroeven zoals metaalschroeven en spaanplaatschroeven is de lengte van schroefdraad ten opzichte van de gehele schroef. Bij houtschroeven loopt de schroefdraad namelijk niet door tot aan de kop van de schroef, maar stopt hij al eerder. De rest van de schroef is vervolgens cilindervormig. Dit noem je een deeldraad schroef.

Een houtschroef of ook wel spaanplaatschroef genoemd. Deze 2 termen lopen erg door elkaar heen. Maar beide schroeven met de zelfde eigenschappen. Deze eigenschap helpt bij het bevestigen van twee stukken hout aan elkaar. Doordat het bovenste gedeelte van de schroef cilindervormig is, glijdt deze makkelijk door het stuk hout dat tegen de schroefkop aan moet komen te zitten. Hierdoor trekt de kop de twee stukken hout makkelijker tegen elkaar aan, zodat de bevestiging steviger wordt.


Soorten houtschroeven

Er zijn verschillende soorten houtschroeven te verkrijgen, elk met hun eigen eigenschappen:


Bolkop schroef

Zoals de naam al zegt, is de kop van deze schroef bol. Deze schroeven blijven op het materiaal liggen, omdat de onderkant van de kop recht is. Deze schroeven zijn met name geschikt voor hardere stukken hout.

Lenskop schroef

Het verschil met de bolkop schroef is de onderkant van de kop. Bij de lenskop loopt deze schuin toe. Hierdoor valt de schroef wat meer in het materiaal, wat voor een mooiere afwerking zorgt. Van belang is wel dan het hout niet te hard is, omdat het verzinken van de schroef dan niet lukt.

Platkop schroef

Net zoals bij de lenskop heeft de platkop schroef een schuin toelopende kop aan de onderkant. Ook hierbij geldt dat het hout niet te hard mag zijn. De kop kenmerkt zich, doordat hij plat is aan de bovenkant. Hierdoor bevestigt de schroef zich volledig in het hout en is de kans dat iets of iemand erachter blijft haken niet meer aanwezig. Handig voor gevaarlijke plekken of als er nog iets over het hout heen komt.

Soort kop uitsparing (torx)


Naast de soort kop is er ook nog de soort uitsparing bij de schroef belangrijk, de meeste schroeven worden op dit moment uitgevoerd met een torx uitsparing. Deze torx met juiste bitje werkt het beste bij alle soorten schroeven, omdat het stevig pakt en de kans op uitschieten en doldraaien erg klein is.

Woodies hout-schroeven assortiment


Biij schroeven-online.nl hebben we het ruimste assortiment Woodies schroeven, neem een kijkje in de webshop voor het complete beeld. Woodies schroeven zijn kwalitatief erg goed, en dat voor een zeer scherpe prijs. Op dit moment is de vlonderschroef van Woodies onze bestseller, omdat deze naast zeer roestvast door de AR-Coating ook zeer sterk is. Woodies worden namelijk gemaakt van gehard staal, en dat is te merken. Uitgevoerd met een torx uitsparing, dus de beste grip op jouw woodies schroef.