Naar boven

Informatie over gipsplaatschroeven

22 december 2014 -
Er zijn vele soorten schroeven verkrijgbaar, welke elk voor specifieke toepassingen geschikt zijn. Er is tegenwoordig zoveel keus, de kans is groot dat u door de bomen het bos niet meer ziet! In dit artikel gaan we in op de eigenschappen en toepassingen van gipsplaatschroeven.

Wat zijn gipsplaatschroeven?


Gipsplaatschroeven, welke ook wel verkocht worden als snelbouwschroeven, zijn speciale roestvaste schroeven. Ze lijken erg op spaanplaatschroeven, maar hebben fijnere (en dubbele) schroefdraad. Ook hebben ze geen Pozidrive kop, maar een kruiskop (PH). Ze dienen dan ook aangedraaid te worden met een PH schroefbit of PH schroevendraaier in de juiste maat. Verder zijn gipsplaatschroeven voorzien van een harde, scherpe punt. Gipsplaatschroeven zijn zelfborend, wat betekent dat ze niet voorgeboord hoeven te worden. Ze zijn in verschillende afmetingen verkrijgbaar, met een fijne of met een grovere schroefdraad.
 

Toepassingen


Gipsplaatschroeven worden gebruikt voor het monteren van gipsplaten. Doordat ze roestvast zijn zullen er bij het afwerken van de gipsplaten met latex of stuc geen lelijke vlekken ontstaan. Zoals gezegd heeft u de keuze tussen een fijne of een grovere schroefdraad. Bij toepassingen op houten ondergronden kunt u het beste een gipsplaatschroef met een grove schroefdraad gebruiken, bij metalen ondergronden kiest u voor een fijne schroefdraad.
 

Tips voor het gebruiken van gipsplaatschroeven


Soms kan het gebeuren dat een schroef te ver doordraait. Om dit te voorkomen raden we aan om een schroefbitje te gebruiken dat speciaal geschikt is voor gipsplaten. Op die manier bent u ervan verzekerd dat alle schroeven even diep worden ingeschroefd. Gebruikt u een boormachine om de gipsplaatschroeven in te draaien, dan is het belangrijk dat u de boormachine instelt op een hoog toerental, en daarbij niet de hard met de boormachine tegen de gipsplaat aan drukt. Laat de boormachine het werk doen!