Platkop houtschroef

22 december 2014
Houtschroeven zijn verkrijgbaar in verschillende soorten. Zo zijn er bolkop houtschroeven, lenskop houtschroeven en platkop houtschroeven. In dit artikel gaan we in op de platkop houtschroef, en vertellen we voor welke toepassingen dit type schroef gebruikt kan worden. 

Wat is een platkop houtschroef?

Houtschroeven met een platkop zijn voorzien een taps toelopende kop. Het schroefdraad van platkop houtschroeven loopt niet helemaal tot aan de kop door. Platkop houtschroeven zijn verkrijgbaar met verschillende soorten koppen, zoals gleufkoppen, gewone kruiskoppen (Philips koppen) en verbeterde kruiskoppen (Pozidrive koppen).
 
In principe kunnen platkop houtschroeven geheel in het hout verzonken worden, mits het hout daarvoor zacht genoeg is, of wanneer er een verzinkboor is gebruikt om voor te boren. Bij toepassingen met hardhout dient sowieso altijd voorgeboord te worden.
 

Waarvoor wordt een platkop houtschroef gebruikt?

Houtschroeven met een platte kop kunnen dus geheel verzonken worden, wat betekent dat men er niet achter kan blijven haken. Dat is dan ook de reden dat platkop houtschroeven veel worden gebruikt voor bijvoorbeeld het monteren van traptreden. Maar ook bij andere houtverbindingen waarbij een uitstekende schroefkop niet gewenst is, worden platkop houtschroeven gebruikt. Denk hierbij aan houten plinten en meubilair.
 

Tips

Wanneer u platkop houtschroeven gaat aanschaffen, is het raadzaam om te kiezen voor een kwalitatief hoogwaardige schroef van een goed merk, zoals bijvoorbeeld de schroeven van Spax. Tevens dient u er rekening mee te houden dat u bij toepassingen in vochtige ruimtes, of buiten, altijd gebruik dient te maken van RVS houtschroeven of verzinkte houtschroeven, om roesten te voorkomen. Tot slot dient u er op te letten dat u altijd de juiste schroevendraaier of het juiste schroefbitje gebruikt voor het aandraaien van platkop houtschroeven. De verkeerde maat kan de schroefkop namelijk beschadigen.