Pluggen in alle soorten en maten

Door Schroeven Online - 27 augustus 2014
Pluggen zijn onmisbaar in de gereedschapskist van iedere doe-het-zelver. Ze kunnen worden gebruikt om dingen vast te zetten, iets op te vullen, of iets af te dichten, maar worden voornamelijk gebruikt als hulpmiddeltje om een schroef in een voorgeboord gat vast te zetten. Pluggen zijn in alle soorten en maten verkrijgbaar. Om u te helpen bij het vinden van de juiste plug voor uw toepassing, hebben we hieronder de meest gebruikte pluggen op een rijtje gezet.

Universele plug

Universele pluggen zijn doorgaans gemaakt van nylon. Ze hebben een cilindrische vorm en zijn vanaf de bovenkant tot ongeveer halverwege de plug voorzien van ribbeltjes. U kunt universele pluggen met behulp van een lichte hamer voorzichtig inkloppen in een voorgeboord gat. Doordat de plug bij het inbrengen van de schroef iets uitzet, zitten ze muurvast.

Slag- en nagelplug

Ook slag- en nagelpluggen zijn gemaakt van nylon. De schroef kan, net als bij de universele plug, voorzichtig met een hamer in de plug worden geslagen. Nadraaien is doorgaans niet nodig.

Vouwplug

Een vouwplug is geschikt toepassingen bij holle wanden en bestaat uit twee delen. Wanneer u de schroef aandraait, wordt de achterkant van de plug naar voren getrokken, waardoor de elementen dubbelvouwen en de schroef goed vast komt te zitten.

Vleugelplug

Een vleugelplug werkt op dezelfde manier als een vouwplug, alleen is deze variant voorzien van vier “vleugels” voor extra versteviging.

Tuimelplug

Een tuimelplug (ook wel een parapluplug genoemd) is gemaakt uit verzinkt staal. Deze plug beschikt over één of twee vleugels aan de onderkant van het draaieind. De tuimelplug dient met gesloten vleugels in het gat te worden geklopt. Zodra de schroef wordt ingedraaid, zullen de vleugels zich openen waardoor de plug stevig vast komt te zitten. Tuimelpluggen worden veel gebruikt voor het monteren van lampen.

Gipsplaatplug

Gipsplaatpluggen worden gebruikt voor toepassingen bij gipsplaten. Deze pluggen worden niet achter, maar in de gipsplaat zelf verankerd. Om te voorkomen dat de gipsplaat bij het indraaien van de schroef zal afbrokkelen, kunt u het beste kiezen voor een gipsplaatplug van kunststof; deze bieden de minste weerstand.