Schilderij ophangen

16 juli 2021
Je wilt graag een schilderij ophangen, daarbij is het natuurlijk handig om precies te weten wat je doet.
Daarom hebben we hieronder, in een kort maar krachtig stappenplan, beschreven hoe je een schilderij ophangt bij je thuis aan de muur.


Benodigdheden: Een hollewandplug of een goede kwaliteits plug van 6mm, een hamer, een waterpas, een boor en een schroevendraaier/ accuboormachine.

 1. Hang het midden van het schilderij op ooghoogte, meestal ongeveer 1,65 meter hoog. Bepaal de positie en teken het punt waar het gat moet komen. Bij grote schilderijen moeten er vaak twee gaten komen om het op te hangen. Om het tweede gat helemaal gelijk aan het eerste gat te maken, is het aangeraden om een waterpas te gebruiken.
 2. Kies een plug en een boor, meestal worden hiervoor deze 6 mm pluggen gebruikt. Gaat het om een hollewand gebruik dan een hollewandplug, deze plug kan tot wel 10 tot 15 kilo dragen. Deze plug kan je met een hamer in de wand tikken, om vervolgens de schroef(met dezelfde diameter als de plug) erin te schroeven.
 3. Nadat de plug(gen) en schroeven erin zitten, kan het schilderij hieraan opgehangen worden.
Schilderij ophangen aan stenen of betonnen wand

Wanneer het om een stenen of betonnen wand gaat, is het aan te raden om schroeven en pluggen te gebruiken en bij wat zwaardere schilderijen de zwaardere kwaliteits pluggen. Enkele tips bij het ophangen van jouw schilderij of poster:
          
 • Bedenk goed waar het schilderij moet komen, wanneer je het achter een bank plaatst, zorg er dan voor dat het hoger komt dan de hoofden van de mensen die op de bank zitten.
 • Maak goed gebruik van de ruimte, een groot schilderij kan de ruimte groter maken.
 • Gebruik bij een brede wand een breed schilderij.
 • Gebruik bij een smalle, maar hoge wand een hoger schilderij. Zo past het in de context en vloekt het niet met de omgeving.
 • Kijk ook goed naar de kleuren van de omgeving en de kleuren in het schilderij. Een schilderij kan nog zo mooi zijn, maar als het niet in de omgeving past ziet het er maar vreemd en verdwaald uit.

Creeër sterker, met STARK 

 • Gratis schroefbit in iedere doos
 • Snijpunt T17, voorkomt splijten hout
 • Alle afmetingen T20 drive, één torx aansluiting
 • Hoogwaardige kwaliteit voor de vakman, professional. Voor iedereen! 

 


Voordelige klusbenodigdheden

Het is belangrijk dat uw klusbenodigdheden van goede kwaliteit zijn. In de webshop van Schroeven-online.nl zijn kwaliteitsmerken te vinden waar de timmerman mee werkt, tegen zeer aantrekkelijke prijzen. Bekijk snel ons aanbod en geniet snel van een mooi schilderij of poster aan de muur. 

Wij hebben naast een ruim assortiment ook de beste mensen in dienst die veel over klussen weten, dus heb je vragen hierover? Neem dan via onze contactpagina contact met ons op, wij zullen je helpen jouw project tot een goed einde te brengen.