Soorten pluggen en wanneer te gebruiken

30 juni 2021 -
Wanneer je schroeven in een muur van beton, baksteen of gipsplaat wilt bevestigen, bijvoorbeeld om iets op te hangen, moet je pluggen gebruiken. Pluggen zetten zich vast in massieve materialen en kunnen zich in holle muren verankeren. Welk soort plug u moet gebruiken, is afhankelijk van het type ondergrond. Elk materiaal vereist een specifieke plug. Hieronder hebben we een aantal verschillende soorten pluggen op een rijtje gezet:



Universele pluggen

Universele pluggen zijn gemaakt van nylon en kunnen gebruikt worden voor diverse toepassingen. U boort eerst voor, en kunt de plug vervolgens voorzichtig met behulp van een hamer de muur in werken, en er daarna een schroef in draaien. Wanneer u de schroef indraait, zet de plug uit en wordt hij stevig in de muur verankerd. Een favoriete plug van ons is de Fischer Duopower plug, echt de beste plug voor elke klus.


Nagelplug/Slagplug

Ook nagelpluggen kunt u met behulp van een hamer de muur in werken. Deze pluggen, die ook wel slagpluggen of spijkerpluggen worden genoemd, zijn zeer geschikt voor bijvoorbeeld het monteren van plinten, latten, plafondplaten en kozijnen.


S-plug

S-pluggen, ook wel simpelweg nylon pluggen genoemd, zijn voorzien van weerhaken die voorkomen dat de plug tijdens het inschroeven meedraait. De bekendste plug, en ook de meest gebruikte plug.


s plug

Hollewandpluggen

Zoals de naam al zegt, zijn hollewandpluggen geschikt voor voor holle wanden en andere ondiepe materialen. Hollewandpluggen komen in een aantal verschillende variaties en maten. Waar je goed op moet letten bij aanschaf is de dikte van het materiaal waarachter de plug moet klemmen. Meet dus goed, en bestel de juiste maat hollewandplug.


hollewand plug



Vouwplug

Vouwpluggen zijn geschikt voor toepassingen bij holle wanden. De pluggen zijn vervaardigd uit nylon en bestaan uit twee delen. Wanneer u de schroef aandraait, wordt het achterste deel van de plug teruggevouwen, waardoor hij stevig vast komt te zitten. Ook hier is het erg belangrijk de dikte van het materiaal waarachter deze klemt te weten.


Vleugelplug

Vleugelpluggen lijken op vouwpluggen maar hebben vier kleine ‘vleugeltjes’ aan de achterkant. Deze pluggen zijn bij uitstek geschikt voor ondiepe materialen, zoals gipsplaten.


Gasbetonplug

De plug voor gasbetonblokken, door de speciale schroefvorm draait de plug door een hamerslag in het gasbeton. Wel even voorboren, maar met deze plug weet je zeker dat het vast zit.



Tuimelplug


Tuimelpluggen hebben een soort vleugeltjes. De plug wordt met ‘ingeklapte’ vleugeltjes in het boorgat geduwd. Wanneer u vervolgens het draadeindje aandraait, spreiden de vleugeltjes zich uit en wordt de plug verankerd. Deze pluggen zijn zeer geschikt voor toepassingen in o.a. plafonds.


Ankerbout

Ankerbouten, ook wel keilbouten genoemd, zijn bij uitstek geschikt voor het monteren van zware belastingen. Een M12 ankerbout kan doorgaans (afhankelijk van het type ondergrond) een belasting van zo’n 200 kilo dragen. Voor de nog zwaardere klussen zijn er ook nog chemische ankers, dit is een anker geschikt voor beschadigd beton.

Nu u weet welke plug u moet gebruiken bij uw toepassing, is het zaak om de juiste maat plug te vinden. Houdt u er rekening mee dat de diameter van de boor gelijk moet zijn aan de diameter van de plug.


Welke schroef gebruik je in een plug

  
Welke dikte schroef gebruik je in pluggen, belangrijk is dat de dikte van de schroef goed past in de plug. Op de doos van de pluggen staat altijd een advies welke dikte schroef te gebruiken, let hier goed op. Ook de lengte van de schroeven moet je goed in de gaten houden, omdat dit lastig is leveren de meeste pluggen leveranciers sets met schroeven erbij in de verpakking.