Tochtwerende ramen en deuren isoleren

Door Schroeven Online - 25 oktober 2022 - IsolerenTochtwerende ramen en deuren isoleren

Het installeren van een tochtstrip of tochtwering kan een effectieve manier zijn om je huis te isoleren. Dit materiaal kan tijdens de koudste maanden warmte vasthouden in je woning. Een tochtstrip blokkeert alle ongewenste kieren in ramen of deuren. De koude lucht kan dus niet in je huis komen en de warme lucht zal niet ontsnappen. Het dient als isolatie en kan je helpen om de energierekening voor verwarming te verlagen. Het kan een eenvoudige en effectieve manier zijn om je huis warmer en comfortabeler te houden, waardoor ze een waardevolle toevoeging zijn aan je huis.

Tochtstrips zijn er in verschillende materialen, waaronder metaal en plastic. Ze kunnen op het frame of op de deur zelf worden geïnstalleerd. Ze zijn ontworpen om te voorkomen dat koude lucht je huis binnenkomt via kieren aan de onderkant van ramen. Tochtbescherming is er in twee varianten: intern en extern. Interne tochtwering wordt aangebracht tussen het raam en het kozijn, terwijl externe tochtwering aan de buitenkant van de muren van je huis wordt geïnstalleerd. Beide soorten tochtwering zijn effectief om te voorkomen dat koude lucht je huis binnenkomt tijdens de wintermaanden, wanneer de temperatuur onder nul graden Celsius daalt.

Tochtwering voor ramen

Elk raam heeft meestal een opening aan de rand van het raam en het frame. Het moet goed afsluiten als je de ramen sluit. Soms verslechtert de afdichting rond dit raam. Als gevolg hiervan kan de koude lucht via deze opening in je woning komen. Bij gebruik van een verwarmingssysteem kan de warme lucht door deze spleet ontsnappen. Er zijn verschillende manieren om tocht te voorkomen. Zodra je de kou in het raam opmerkt, moet je deze onmiddellijk repareren. Je kunt bijvoorbeeld een dik gordijn installeren om te voorkomen dat koude lucht je huis binnenkomt. Houd er echter rekening mee dat het alleen effectief is voor de korte termijn.

De aanbevolen methode om de warmte vast te houden en de koude lucht te blokkeren, is het installeren van een tochtstrip. Tochtstrips zijn gemaakt van verschillende materialen, waarbij plastic en aluminium het populairst zijn. Tochtstrips worden meestal aan de rand van het raam bevestigd en werkt door een luchtdichte afdichting rond de opening te creëren, waardoor koude lucht de kamer niet binnenkomt. Dit voorkomt ook dat warme lucht door dezelfde opening ontsnapt. Tochtwering voor ramen is goedkoop. Het is ook gemakkelijk te installeren. Je hebt geen speciale expertise en tools nodig om tochtwering voor je ramen te installeren.

Tochtwering voor deuren

Er kan veel warmte ontsnappen via je buitendeuren. Door een tochtstrip op de voordeur te installeren, kun je je woning comfortabel houden. Deze tochtstrip werkt op dezelfde manier als bij tochtwerende ramen. Je hoeft alleen maar plastic of metalen strips te installeren die je aan de onderkant van je buitendeur bevestigt. Voor slecht gemonteerde deuren moet je mogelijk afdichtmiddelen rond het deurkozijn aanbrengen om de openingen op te vullen. Deze methode is geweldig om koude lucht van buiten te voorkomen.

Tochtwering voor deuren is een effectieve manier om energieverlies door deuren tot 90% te verminderen. Het vormt een barrière tussen het deurkozijn en koude lucht, die de luchtstroom in je huis stopt via openingen rond deurkozijnen. Tochtisolatie voor deuren is een ideale oplossing als je huurt of een slecht geïsoleerd pand hebt.

De voordelen van het installeren van tochtwering

Tochtwering is het proces waarbij ervoor wordt gezorgd dat er geen kieren of gaten in de bouwconstructie zijn. Dit kun je doen door tochtstrips aan je deuren en ramen toe te voegen. Het aanbrengen van tochtwering biedt veel voordelen. Hier zijn enkele voordelen van het installeren van een tochtstrip op ramen en deuren.

Houd je huis warm

Het belangrijkste voordeel van tochtwering is dat het helpt om je huis warm en gezellig te houden tijdens de wintermaanden. In de winter kan tocht ervoor zorgen dat het erg koud wordt, en dat je voor niks de verwarming aan hebt staan. De koudere lucht komt binnen via openingen in je deur of raamkozijn en reist vervolgens door de kamer voordat deze door een andere opening aan de bovenkant van het raam of deurkozijn ontsnapt. Dit veroorzaakt koude plekken waardoor je je niet op je gemak voelt in die delen van je huis. Tochtstrips voorkomen dat dit gebeurt. Ze creëren een luchtdichte afdichting tussen de onderkant van de deur of het raam en het kozijn. Op deze manier kan er geen koude lucht van buiten binnendringen. Wanneer je je voordeur sluit, voelt het niet alsof je zojuist een open vriezer bent binnengelopen.

Wanneer tocht via kieren en gaten je huis binnenkomt, kan dit aanzienlijke schade aanrichten. Dit komt omdat ze koude lucht in contact laten komen met warme oppervlakken in huis. Dit veroorzaakt warmteverlies, wat het moeilijker maakt om het huis effectief te verwarmen. In sommige extreme gevallen kan dit leiden tot vorstschade aan binnenmuren en plafonds als het gedurende lange tijd niet wordt gecontroleerd. Dit is nog een reden waarom je een tochtstrip moet installeren.

Bespaar energie en verlaag de CO2-voetafdruk

Tochtwering kan energie besparen die je voor verwarming gebruikt. Door te voorkomen dat koude lucht via kieren en gaten je huis binnenkomt, kun je de hoeveelheid energie die nodig is om het huis weer op te warmen verminderen. Dit betekent dat je je ecologische voetafdruk kunt verkleinen omdat er minder fossiele brandstoffen worden gebruikt bij het verwarmen van een huis met tochtwerende voorzieningen op alle deuren en ramen.

Energierekening verlagen

Tochtbescherming is de goedkoopste manier om op je energierekening te besparen. Zelfs als je de muur en vloer hebt geïsoleerd, kan de koude lucht nog steeds je huis binnenkomen via de kieren in de ramen en deuren. Wanneer je deze ongewenste kieren dichtmaakt, kun je de isolatie in je huis verbeteren. Als gevolg hiervan zal de temperatuur in je woning aangenaam zijn. Er komt geen koude lucht de woning binnen en er ontsnapt geen warme lucht naar buiten. Hierdoor kun je de thermostaat lager zetten en meer besparen op de energierekening.

Tochtwering installeren

Het installeren van een tochtstrip is een eenvoudig project. Je kunt het dus zelf doen zonder een professionele installateur in te huren. Als het je eerste ervaring is met het installeren van tochtwerende voorzieningen in je huis, moet je je aan een aantal richtlijnen houden. Die lees je hieronder.

Bereid de gereedschappen voor

Het materiaal en gereedschappen die je nodig hebt, kunnen afhankelijk zijn van het type tochtstrip dat je gaat installeren. Het is dus aan te raden om de instructie te lezen op de verpakking van de tochtstrips. De gebruikelijke hulpmiddelen voor het installeren van tochtstrips voor ramen en deuren zijn:

 • Tochtstrips
 • Tang
 • Schroeven
 • Schroevendraaier
 • Boor
 • Metaalzaag
 • Potlood
 • Meetlint
 • Schaar of scherp mes

Monteer de tochtstrip met rubberen strip

Als je de tochtstrip met rubberen strips aanschaft, kun je de volgende stappen uitvoeren.

 • Meet eerst de breedte van je deur om de juiste lengte van de tochtstrip te vinden.
 • Snijd vervolgens de rubberen strip af met een mes op basis van de meting.
 • Snijd daarna de aluminium drager op de gewenste maat met behulp van een ijzerzaag.
 • Steek de rubberen strip in de aluminium drager en knijp deze samen met een tang. Dit voorkomt dat de rubberen strip verschuift.
 • Plaats deze tochtstrip tegen het raam of de deur. Zorg ervoor dat de rubberen strip de opening kan sluiten.
 • Boor de gaten en bevestig de tochtstrip met schroeven aan de ramen of deuren. Je kunt de positie aanpassen door de schroef los te draaien en weer vast te draaien.

Monteer de tochtstrip met borstelstrip

Een ander type tochtstrip is die met een borstelstrip. Het proces van het installeren van deze tochtwering is een beetje anders dan het type rubberen strip. Je hebt echter vergelijkbaar gereedschap nodig, zoals schroeven, schroevendraaiers, tangen, messen, potloden en meetlint. Hier is de stapsgewijze handleiding voor het installeren van een tochtstrip met borstelstrips.

 • Plaats de borstelstrip onderaan de deuren of ramen. Markeer vervolgens de lengte met een potlood.
 • Snijd de tochtstrip op basis van de meting.
 • Schuif de borstel van de drager naar buiten en krimp het afgesneden uiteinde van de tochtstrips met een tang.
 • Sluit je deur en plaats de borstelafdichting aan de binnenkant van de deur.
 • Zorg ervoor dat de borstel het vloeroppervlak raakt, zodat het effectief tocht kan stoppen.
 • Markeer het bevestigingsgat met een potlood.
 • Maak het gat vast met een priem en monteer de tochtstrip met schroeven.

Dit zijn de eenvoudige stappen om tochtwerende voorzieningen in je deur en ramen te installeren. Na installatie van dit materiaal kan de koude lucht je woning niet meer binnenkomen. De tochtstrip kan deze effectief blokkeren. Je voelt meteen het verschil in huis. Je zult het gevoel hebben dat je huis warmer is dan voorheen. Ook gaat de energierekening omlaag. Dus waar wacht je op? Als je in de winter aangename temperaturen wilt hebben en tegelijkertijd de maandelijkse rekening wilt verlagen, overweeg dan om tochtstrips in je ramen en buitendeuren te installeren.