Veelgebruikte Schroeven

Door Schroeven Online - 01 augustus 2014
Er zijn ontzettend veel soorten schroeven verkrijgbaar, en ze zijn allemaal weer geschikt voor bepaalde toepassingen. Grote kans dat u door de bomen het bos niet meer ziet! Om het allemaal wat duidelijker te maken hebben we hieronder de meest veelgebruikte schroeven op een rijtje gezet.

Houtschroef met bolkop

Houtschroeven met een bolkop hebben, zoals de naam al aangeeft, een bolle kop en kunnen dus niet in het hout worden verzonken. De meeste houtschroeven met bolkop zijn voorzien van een gleufkop.

Houtschroef met lenskop

Houtschroeven met een lenskop lijken op bolkop houtschroeven, alleen hierbij loopt de kop aan de onderkant taps toe. Hierdoor valt de schroef een stukje in het hout.

Houtschroef met platkop

Houtschroeven met een platkop hebben ook een taps toelopende kop. De schroeven kunnen in principe geheel in het hout verzonken worden, maar alleen als het hout daarvoor zacht genoeg is of wanneer u voor heeft geboord met een verzinkboor. Het schroefdraad van platkop houtschroeven loopt niet helemaal tot aan de kop door.

Spaanplaatschroef

Spaanplaatschroeven lijken erg op platkop schroeven, alleen lopen hierbij de schroefdraden wel tot aan de kop door. Spaanplaatschroeven zijn voorzien van een scherpe punt en een grove schroefdraad, waardoor ze gemakkelijk in hout snijden. Voorboren is met dit type schroef meestal niet nodig.

Gipsplaatschroef

Gipsplaatschroeven lijken op spaanplaatschroeven maar hebben een fijnere schroefdraad. Daarnaast zijn ze voorzien van een kruiskop (spaanplaatschroeven zijn verkrijgbaar met verschillende inkepingen).

Metaalschroeven

Metaalschroeven, ook wel Parkers of Zelfborende Schroeven genoemd, zijn voorzien van een zeer scherpe schroefdraad, die helemaal tot onder aan de kop doorloopt. Parkers zijn zelf-tappend, wat wil zeggen dat ze zelf een schroefdraad in het metaal vormen. Wanneer u metaalschroeven gebruikt kunt u het beste een stukje voorboren met een metaalboortje die iets kleiner is dan de schroef.