Veilig boren doe je zo...

19 januari 2021 - Boren
Veilig boren doe je zo...Boren, het blijft een belangrijke, maar ook gevaarlijke bezigheid binnen het klussen. Van een schilderij ophangen tot de complete verbouwing: een elektrische boormachine is een onmisbaar stuk gereedschap voor vrijwel elke doe-het-zelver en professional. Boormachines zijn er in verschillende vormen en maten. Er zijn gewone boormachines, klopboormachines en boor- en breekhamers. Naast deze verschillende boormachines zijn er ook diverse soorten boren, denk hierbij aan: betonboren, houtboren, hardhoutboren, slangenboren en nog heel veel meer. Ontdek hier welke verschillende boren er nog meer zijn.

Het gebruik van elektrische boormachines brengt ook gevaren met zich mee. Tijdens het boren gebeuren regelmatig ongelukken. Veelvoorkomende oorzaken hiervan zijn het onverwacht uitschieten van de boormachine of onoplettendheid bij het klussen. De eerste stap richting veilig boren is het gebruik en kiezen van de juiste boor. Meer informatie over de juiste boor in uw situatie vind u hier. Om te zorgen dat u veilig aan de slag kunt, volgen hieronder een aantal belangrijke veiligheidstips. Volg deze tips op en verklein het risico op verwondingen tijdens het boren.
Veiligheidstips boren
  • Indien er een vergrendelingsmogelijkheid op de aan-uitknop van de boormachine zit, gebruik deze bij voorkeur niet. Als er in de vergrendelde stand bij het boren iets misgaat dan draait de boor namelijk gewoon door.
  • Controleer voor het boren goed of er op de boorplek geen elektriciteits-, gas- of waterleiding in de muur verborgen zit.
  • Draag veiligheidskleding zoals een veiligheidsbril, een fijnstofmasker, gehoorbescherming en werkhandschoenen.
  • Neem een stabiele houding aan tijdens het boren en houd de boormachine altijd met twee handen vast. Sta ook altijd recht achter het te boren gat.
  • Controleer van tevoren of de boormachine nog in goede staat is. Zorg dat de boor schoon is en het het juiste type voor uw klus. Tevens is het van belang om te controleren of de boor goed vastzit in de boormachine.
  • Haal de stekker altijd uit het stopcontact als u de boor verwisselt.
  • Neem voldoende rust tussendoor en stop met werken als de vermoeidheid toeslaat. Vermoeidheid stimuleert onoplettendheid en hiermee ook de kans op ongelukken.

Naar het assortiment boren