Beste klant,

Is de voorraad die te selecteren is op de website onvoldoende voor uw bestelling? Neem dan via chat of mail contact met ons op voor een offerte en levertijd. 

Sluiten

Verschillende materialen en boortechnieken

11 juli 2014
Ieder materiaal heeft weer andere eisen wat betreft het soort boor en de boortechniek die u moet gebruiken. Daarom deze blog om je een stap verder te helpen met boren in diverse materialen.


Boren in hout

Boren in hout is relatief simpel. U kunt zowel een houtboor (te herkennen aan het zogeheten centreerpuntje in het boortje) als een metaalboor gebruiken. Het boren gaat vaak makkelijker met een scherpe boor, maar dit is geen vereiste.


Boren in aluminium

Boren in aluminium is iets lastiger dan hout, maar het is prima te doen. U moet er wel voor zorgen dat u een metaalboor gebruikt.


Boren in staal

Staal stelt wat meer eisen aan de boor dan hout of aluminium. Ten eerste is het van belang dat u een scherpe boor gebruikt. Een kolomboormachine heeft de voorkeur. Verder is ook de snelheid van de boor belangrijk. Bij een kolomboormachine is het toerental afhankelijk van de boordiameter, bij een handboor dient u een laag toerental te gebruiken. Bij boren in staal is het raadzaam om gebruik te maken van boorolie, om te voorkomen dat de boor oververhit raakt.


Boren in RVS

Ook RVS is een behoorlijk kritisch materiaal als het op boren aankomt. Het lastige van RVS is dat het materiaal harder wordt wanneer het warm wordt. Hoe langer u erover doet, hoe lastiger het wordt om er door heen te komen. U kunt het uzelf makkelijker maken door in ieder geval gebruik te maken van een mooi scherp boortje van een hoogwaardige kwaliteit en boorolie of boorvet. Indien mogelijk kunt u het beste een kolomboormachine gebruiken. Bij diameters van 8 millimeter of meer moet u eerst voorboren. Als er krulletjes afkomen tijdens het boren, betekent dit dat het goed gaat. Komt er niets vanaf, dan bestaat de kans dat uw boortje toch te bot is, of dat u op een te hoge snelheid boort.


Boren in steen

Boren in steen dient u te doen met een hiervoor bestemde steenboor. Deze steenboren zijn te herkennen aan de harde punt aan de boor. De steenboor mag vooral niet te warm worden tijdens het boren. Wanneer de harde punt begint te verkleuren, wordt hij te warm en moet u stoppen. Gaat u door dan bestaat de kans dat de punt losraakt, en dan kunt u dus helemaal niet meer boren.