Naar boven

Verschillende schroefkoppen en uitsparingen

Door Schroeven Online - 30 juni 2014 -
Schroeven zijn verkrijgbaar met vele verschillende soorten schroefkoppen. Daarbij kunnen we een onderscheid maken tussen de vorm van de schroefkop zelf en de uitsparing die erin zit.

Soorten schroefkoppen

De vorm van de schroefkop verschilt per schroefsoort en bepaalt onder andere of de schroef geheel in het materiaal verzonken kan worden, of dat de kop er (gedeeltelijk) boven uit blijft steken.

Bolkop

De onderzijde van de bolkop is plat, en komt dus vlak tegen het te bevestigen materiaal aan de liggen; de bovenkant is echter bol en steekt dus boven het materiaal uit.

Verzonken schroefkop

De onderzijde van de verzonken schroefkop is kegelvormig. De bovenzijde van de kop is plat, en komt in de meeste gevallen gelijk aan het oppervlak van het te schroeven materiaal te liggen, of net iets eronder.

Cilindrische schroefkop

De onderzijde van de cilindrische schroefkop ligt vlak tegen het materiaal aan. De bovenzijde van de schroef steekt er als een cilindertje boven uit.

Lenskop

De onderkant van de lenskop is conisch, aan de bovenzijde bevindt zich een halfbol.

Kartelschroef

Kartelschroeven beschikken over een ruwe kop, die genoeg grip biedt om gewoon met de vingers te worden aangedraaid.

Soorten uitsparingen

We hebben de meest gebruikte uitsparingen hieronder voor u op een rijtje gezet:

Kruiskop

Kruiskopschroeven, ook wel Philips schroeven geheten, worden aangeduid met de letters PH en daarachter het cijfer dat de maat aangeeft (0 t/m 4).

Sleufkop

Sleufkopschroeven, ook wel slotted schroeven geheten, worden niet aangeduid met een letter maar alleen met een cijfer, dat de grootte van de sleuf aangeeft (in millimeters).

Pozidrive

Pozidrive schroeven lijken op kruiskopschroeven, echter zitten er tussen de vier haaks op elkaar staande sleufjes nog vier dunnere inkepingen, welke voor meer houvast zorgen. Pozidrive schroeven worden aangeduid met de letters PDZ en een cijfer erachter.

Hex

Hex schroeven kennen de meeste mensen waarschijnlijk onder de naam inbusschroeven. De uitsparing op de kop heeft de vorm van een zeshoek. De maten van de zeshoeken worden aangegeven in millimeters of inches. Hex schroeven kunnen worden aangedraaid met een inbussleutel.

Torx

Torx schroeven hebben een kop met een uitsparing in de vorm van een zeshoekige ster. De maten van torx schroeven worden aangeduid met de letter T en daarachter een cijfer.

Vierkant

Deze schroeven hebben een uitsparing in de vorm van een vierkante, welke alleen met een cijfer wordt aangegeven.

Schroevendraaiers en schroefbits

Het spreekt voor zich dat u voor het aandraaien van de schroef gebruikt dient te maken van een schroevendraaier of schroefbit die geschikt is voor de betreffende uitsparing. De juiste maat is daarbij heel belangrijk. Een schroef met een sleufkop zou in principe wel kunnen worden aangedraaid door een sleufkop schroevendraaier van een kleiner formaat. Echter, u kunt hier veel minder kracht mee zetten, waardoor u meer moeite zult hebben met het goed vastzetten van de schroef.