Verschillende soorten Schroevendraaiers

Door Schroeven Online - 25 augustus 2014
Bij schroevendraaiers is het belangrijk dat de schroevendraaier harder is dan de schroef die u er mee wilt aandraaien. Ook moet de maat van de schroevendraaier overeenkomen met de maat van de schroef die u wilt aandraaien. Er zijn heel veel verschillende soorten schroevendraaiers verkrijgbaar. De meest bekende soorten schroevendraaiers zijn de kruiskop schroevendraaier en de sleufkop schroevendraaier. Deze kent u waarschijnlijk wel. Hieronder hebben we nog een aantal andere verschillende soorten schroevendraaiers voor u op een rijtje gezet:

Pozidriv schroevendraaier

Een Pozidriv schroevendraaier, ook wel kortweg een PZ schroevendraaier genoemd, lijkt op een kruiskopschroevendraaier maar heeft een extra sterretje in het kruis. Daardoor heeft u met deze schroevendraaier een extra goede grip op de schroef. Torx schroevendraaiers zijn de meest gebruikte op dit moment, dit omdat torx de beste manier van indraaien is.

Klemschroevendraaier

Klemschroevendraaiers zijn bij uitstek geschikt bij toepassingen op lastige plekjes. Dit type schroevendraaiers is namelijk in staat om de schroef “vast te houden” tot hij voldoende is ingedraaid. In plaats van een klemschroevendraaier aan te schaffen kunt u overigens ook losse klemmetjes aanschaffen, waarmee u van een normale schroevendraaier ook een klemschroevendraaier kunt maken.

Geïsoleerde schroevendraaier

Geïsoleerde schroevendraaiers, ook wel spanningszoekers genoemd, hebben een geïsoleerde kling. Dit is van essentieel belang voor schroefwerkzaamheden waar elektriciteit aan te pas komt (stopcontacten, schakelaars, enzovoorts). Zo voorkomt u dat u een schok krijgt.

Pompschroevendraaier

Een pompschroevendraaier is een speciale schroevendraaier waarbij u niet moet draaien, maar het handvat op en neer moet bewegen om de schroef aan te draaien. Met behulp van een schuifje kan de draairichting van de schroevendraaier worden veranderd.