Verschillende soorten tuinhout bevestiging

Door Schroeven Online - 01 april 2015
Wanneer u bijvoorbeeld een schutting, een tuinpoort wilt plaatsen, of een terras met houten vlonders wilt aanleggen, heeft u hier uiteraard ook de juiste bevestigingsmaterialen voor nodig. In dit artikel bespreken we de verschillende soorten tuinhout bevestiging, en vertellen we waar u op moet letten.

Tuinpoorten en tuinhekjes plaatsen

Voor het monteren van een tuinpoort heeft u beslag en duimhengen nodig. De maat van de duimhengen is afhankelijk van het gewicht en de afmetingen van de tuinpoort. Voor het monteren van kleinere tuinhekjes kunt u het beste gebruik maken van zogehetenkruishengen. Deze zijn lichter dan duimhengen, maar krachtig genoeg om een licht tuinhekje goed te laten scharnieren. Om de tuinpoort of het tuinhek aan één kant te kunnen sluiten, monteert u een boerenklinkstel.

Een schutting plaatsen

Wanneer u schuttingdelen aan tuinpalen wilt monteren, heeft u L-beslag nodig, alsmede vloerpaalhouders voor de tuinpalen. Om het indraaien van L-beslag te vergemakkelijken, kunt u een indraaihulp voor L-beslag aanschaffen.

Een vlonderterras plaatsen

Gaat u een terras maken van vlonderplanken van hardhout, grenen of vuren, dan kunt u het beste gebruik maken van speciale vlonderschroeven, zoals de RVS vlonderschroeven van Spax. Deze kunnen eenvoudig zonder voorboren in de vlonderplanken worden geschroeft, met een minimale kans op houtsplijten.

Roesten voorkomen

Uw tuinhout, en dus ook de bevestigingsmaterialen, worden dag in, dag uit blootgesteld aan de weersinvloeden. Voor het beste resultaat raden we dan ook aan om gebruik te maken van RVS of verzinkte schroeven en beslag. Deze roesten niet, mits ze niet beschadigen natuurlijk. Het is belangrijk dat u altijd gebruik maakt van een schroevendraaier of bitje dat exact dezelfde maat heeft als de schroeven; anders kan de buitenste beschermlaag van de schroefkop beschadigen, waardoor zelfs een RVS schroef kan gaan roesten.