Voorboren bij het plaatsen van schroeven?

25 juli 2014
Veel mensen weten wel hoe ze moeten boren, maar vragen zich regelmatig af: wanneer moet ik voorboren? In principe geldt altijd dat wanneer u een gat moet boren dat een diameter heeft die groter is dan 8 mm, u altijd eerst moet voorboren met een boortje van 4 mm. Daarnaast hangt de keuze voor wel of niet voorboren ook af van het te boren materiaal.

Boren in hout

Bij gewone houtschroeven met een gleufkop die 4 mm of dikker zijn moet u altijd het schroefgat voorboren. Dit kunt u het beste doen met een verzinkboor. Bij gewone houtschroeven die dunner zijn dan 4 mm hoeft u dus niet voor te boren; het volstaat dan om alleen een gaatje te maken met behulp van een priem. De enige uitzondering hierop is wanneer u gebruik maakt van schroeven die langer zijn dan 20 mm. Ook in dat geval kunt u beter een stukje voorboren.

 

Boren in steen en beton

Wanneer u gaat boren in steen en beton dient u hiervoor een steenboor te gebruiken. Wanneer u grote gaten moet boren, kunt u het beste voorboren met een steenboortje van 4 mm. Dit om breuk in het steen te voorkomen, zeker de zachtere steensoorten kunnen snel afbrokkelen.


Boren in tegels

Wanneer u gaat boren in tegels hoeft u niet voor te boren. In plaats daarvan kunt u met een spijker een putje in het glazuur van de tegel krassen. Op die manier voorkomt u dat de boor zal wegglijden tijdens het boren. U kunt eventueel ook een stukje tape op de tegel plakken om te zorgen dat de boor meer grip heeft.

Boren in metaal

Wanneer u gaat boren in metaal kunt u het beste eerst een putje in het metaal slaan zodat de boor niet weg kan glijden. Gaat u grote gaten boren, dan kunt u beter eerst voorboren met een 4 mm boortje. Houdt u er rekening mee dat de boor erg heet kan worden bij het boren in metaal en daardoor zelfs krom kan trekken of breken. Om dit te voorkomen kunt u voor het boren een druppeltje olie op het metaal doen. Hierdoor is de weerstand tijdens het boren minder en zal de boor niet snel te heet worden.

 

Creeër sterker, met STARK 

  • Gratis schroefbit in iedere doos
  • Snijpunt T17, voorkomt splijten hout
  • Alle afmetingen T20 drive, één torx aansluiting
  • Hoogwaardige kwaliteit voor de vakman, professional. Voor iedereen!