Voorboren bij het plaatsen van schroeven?

25 juli 2014 -
Veel mensen weten wel hoe ze moeten boren, maar vragen zich regelmatig af: wanneer moet ik voorboren? In principe geldt altijd dat wanneer u een gat moet boren dat een diameter heeft die groter is dan 8 mm, u altijd eerst moet voorboren met een boortje van 4 mm. Daarnaast hangt de keuze voor wel of niet voorboren ook af van het te boren materiaal.

Boren in hout

Bij gewone houtschroeven met een gleufkop die 4 mm of dikker zijn moet u altijd het schroefgat voorboren. Dit kunt u het beste doen met een verzinkboor. Bij gewone houtschroeven die dunner zijn dan 4 mm hoeft u dus niet voor te boren; het volstaat dan om alleen een gaatje te maken met behulp van een priem. De enige uitzondering hierop is wanneer u gebruik maakt van schroeven die langer zijn dan 20 mm. Ook in dat geval kunt u beter een stukje voorboren.
Boren in steen en beton

Wanneer u gaat boren in steen en beton dient u hiervoor een steenboor te gebruiken. Wanneer u grote gaten moet boren, kunt u het beste voorboren met een steenboortje van 4 mm. Dit om breuk in het steen te voorkomen, zeker de zachtere steensoorten kunnen snel afbrokkelen.


Boren in tegels

Wanneer u gaat boren in tegels hoeft u niet voor te boren. In plaats daarvan kunt u met een spijker een putje in het glazuur van de tegel krassen. Op die manier voorkomt u dat de boor zal wegglijden tijdens het boren. U kunt eventueel ook een stukje tape op de tegel plakken om te zorgen dat de boor meer grip heeft.

Boren in metaal

Wanneer u gaat boren in metaal kunt u het beste eerst een putje in het metaal slaan zodat de boor niet weg kan glijden. Gaat u grote gaten boren, dan kunt u beter eerst voorboren met een 4 mm boortje. Houdt u er rekening mee dat de boor erg heet kan worden bij het boren in metaal en daardoor zelfs krom kan trekken of breken. Om dit te voorkomen kunt u voor het boren een druppeltje olie op het metaal doen. Hierdoor is de weerstand tijdens het boren minder en zal de boor niet snel te heet worden.