Naar boven

VZ schroeven en RVS schroeven

Door Schroeven Online - 30 juni 2014 -
‘VZ’ staat voor verzinkt, wat betekent dat de schroef voorzien is van een laagje dat tegen corrosie beschermd. ‘RVS’ staat voor roestvast staal (en dus niet voor roestvrij staal, zoals veel mensen denken!).

VZ schroeven

VZ schroeven zijn voorzien van een heel dun laagje zink, dat de schroef beschermd tegen invloeden van buitenaf. VZ schroeven zijn daardoor een uitstekend alternatief voor RVS schroeven. Ze worden vaak gebruikt bij de constructie van o.a. hekwerken, fietsenrekken, trappen, vangrails en vervoersmiddelen.

RVS schroeven

Om van RVS te mogen spreken, moet de samenstelling van de schroef voor minimaal 11 tot 12% uit chroom bestaan en maximaal 1,2% koolstof. Wanneer u RVS schroeven aanschaft, moet u goed op de kwaliteit letten. De aanduiding RVS betekent niet altijd dat de schroeven nooit zullen roesten. Er zijn namelijk verschillende gradaties RVS. A2 schroeven kunnen, wanneer zij worden blootgesteld aan zout water of zure regen, toch gaan roesten. A4 schroeven daarentegen zijn hier wel tegen bestand. In principe geldt dat hoe hoger de gradatie, hoe beter bestand de RVS schroeven zullen zijn tegen roest. RVS schroeven van een hogere gradatie zijn dan ook vaak wat duurder. Wanneer u er zeker van wilt zijn dat de schroeven niet gaan roesten, is het zeker de moeite waard om in een RVS schroef van een hoogwaardige kwaliteit te investeren.

Aandraaien van VZ schroeven en RVS schroeven

Het komt nogal eens voor dat mensen VZ schroeven of RVS schroeven toepassen, en er na een tijdje achter komen dat deze toch zijn gaan roesten. Hoe kan dat, die schroeven zouden toch juist niet moeten roesten? In de meeste gevallen ligt de oorzaak bij het gebruiken van het verkeerde gereedschap. Wanneer u gebruik maakt van een schroevendraaier of schroefbitje dat niet 100% op de schroefkop past, dan kan de schroefkop beschadigen. Wat betekent dat de beschermingslaag beschadigt, en als die beschadigt, dan kan de schroef, VZ of RVS of niet, toch gaan roesten wanneer er vocht bij komt. Zorg dus dat u altijd het juiste gereedschap gebruikt voor het aandraaien van uw VZ en RVS schroeven!