Waar gebruik je welke schroef voor?

11 juni 2021

Er zijn tegenwoordig zoveel verschillende soorten schroeven te verkrijgen, dat de kans groot is dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom hebben we hieronder de meest gebruikte schroeven op een rijtje gezet, inclusief hun mogelijke toepassingen. We gaan het hebben over soorten, afmetingen, verschillende soorten koppen en de uitsparing of insnijding.

 

Creeër sterker, met STARK 

  • Gratis schroefbit in iedere doos
  • Snijpunt T17, voorkomt splijten hout
  • Alle afmetingen T20 drive, één torx aansluiting
  • Hoogwaardige kwaliteit voor de vakman, professional. Voor iedereen!  


Welke soorten schroeven zijn er?

Laten we beginnen met welke soorten schroeven zijn er allemaal en voor welke materialen of klussen deze het meest geschikt zijn:

Houtschroeven of spaanplaatschroeven

De bekendste van allemaal, en de naam zegt het al. Vroeg zei men houtschroef, maar tegenwoordig staan ze beter bekend als spaanplaatschroef. Een houtschroef gebruikt je voor alle verbindingen van hout, zowel binnen als buiten. Natuurlijk is het voor buiten wel belangrijk om een RVS of verzinkte variant te nemen, dit om roest en breuk te voorkomen. 


Potdekselschroeven 

Potdekstelschroeven zijn speciaal voor het monteren van zwarte of blanke rabat- of potdekselplanken. Maar kunnen ook gebruikt worden bij overige (zwarte) schuttingplanken of bijvoorbeeld zwart zweeds rabat. Wat hierbij handig is om te weten, is dat het materiaal van de planken verder niet uit maakt. Zo zijn de schroeven te gebruiken bij hardhout, grenen, vuren of Douglas. Op dit moment 1 van de meest verkochte schroeven bij ons op het platform.Bolkop houtschroef

Bolkop houtschroeven hebben, zoals de naam al aangeeft, een bolle kop (meestal met een gleuf). Wanneer ze ingeboord worden, blijft de kop dus zichtbaar uitsteken. De schroefdraad loopt bij deze schroef niet geheel tot aan de kop door. Bolkop houtschroeven zijn te gebruiken bij het bevestigen van metaal op hout. In principe moet u altijd voorboren bij hout, tenzij uhoutschroeven met een zelfborende punt gebruikt – deze kunnen met relatief weinig druk worden ingedraaid.
Metaalschroeven (parkers) 

Metaalschroeven, ook wel parkers of zelfborende schroeven geheten, zijn verkrijgbaar met platte kop, cilindrische kop, zeskantkop (plaatparker) en lenskop. Ze beschikken over een zeer scherpe spoed, die helemaal tot aan de kop doorloopt. Door de schuine hoek kan deze zelf-tappende schroef vrij gemakkelijk door het metaal heen komen. Meestal is het raadzaam het metaal eerst voor te voren met een metaalboor, die een iets kleinere diameter heeft dan de parkers die u wilt gebruiken.


Afmetingen en de kop van schroeven

Buiten de vele benamingen en soorten schroeven heb je ook nog een enorme keuze in formaten en verschillende koppen. Belangrijk is om te weten welke klus je gaat doen, hier kies je de kop of lengte van de schroef op uit. Wil je de kop van de schroef niet zien, kies dan voor een verzonken of platte kop of wil je juist een mooie bolkop schroef in zicht hebben. De lengte van een schroef wordt vaak aangegeven vanaf de onderkant van de kop, let goed op dat je een schroef niet te lang maar ook zeker niet te kort besteld. 


Materialen van schroeven

Ook belangrijk is om te weten van welk materiaal de schroef gemaakt is, zodat je deze voordelen kunt gebruiken bij jouw project. Kies voor een RVS schroef als je buiten aan de slag gaat, deze zijn dan wel wat duurder. Maar ze blijven ook een hele lange tijd goed en stevig zitten, en daar gaat het toch om. Ook kan de schroef afgewerkt zijn met een topcoating laag in bijvoorbeeld een RAL kleur, zodat deze naadloos aansluit bij het te monteren materiaal.
kies het juiste bitje

Dakschroeven en gevelschroeven


Dakschroeven zijn gemaakt voor het monteren van dakplaten, en zijn er voor hout, metaal en kunststof. Dakschroeven worden afgewerkt met een beschermplaat, dit om lekkage in je dak of gevelplaat te voorkomen. Bekijk het complete aanbod dak en gevelschroeven hier en kies welke je nodig hebt voor jouw dak project.


Gipsplaatschroeven

Gipsplaatschroeven zijn, zoals de naam al aangeeft, bij uitstek geschikt voor het bevestigen van gipsplaten. Ze worden ook wel snelbouwschroeven genoemd. De zogeheten trompetkop is zo ontworpen dat hij niet door het gips heen zal snijden. Bij montage op metaal verdienen schroeven met een fijne draad de voorkeur, bij montage op hout kunt u beter een schroef met een grovere schroefdraad gebruiken. Let erop dat als je pluggen voor een gipsplaat nodig hebt je hier de speciale gipsplaatpluggen voor kiest.

Vlonderschroeven


Een extreem sterke schroef gemaakt voor het monteren van vlonderplanken, geproduceerd in RVS zodat ze nog maar licht kunnen gaan oxideren. Ontdek de voordelen van vlonderschroeven en bestel ze vandaag nog voor jouw vlonder of dakterras. En wat ook handig is, deze schroef is magnetisch en klikt dus gemakkelijk in je bitje. Tegenwoordig hebben we ook een goedkoper alternatief voor RVS, namelijk de AR Coating schroef. Deze is sterker en goedkoper dan een RVS schroef, kies zelf.

 

Insnijding of uitsparing van een schroefWat is een insnijding, dit is het gedeelte op de kop waar je de schroevendraaier of bit insteekt. Een belangrijk onderdeel, want grip op je schroef is erg belangrijk. De belangrijkste insnijdingen zijn de gleuf, torx, Philips en de inbus. Belangijk is dus om het juiste passende bitje te gebruiken bij je schroef, op de doos staat dan ook de insnijdings-soort vermeld. Bestel gemakkelijk het passende bitje bij jouw schroef.
Op dit moment is torx de meest gebruikte uitsparing in een schroef, dit omdat deze het meeste grip heeft en daarom niet snel uit de bit schiet. 


Voldraad of deeldraadWat ook een belangrijk aspect is bij een schroef is het draadwerk, hierin zijn 2 soorten te onderscheiden. Namelijk een voldraad, waarbij het schroefdraad tot aan de kop van de schroef loopt. Deze wordt veelal gebruikt bij het monteren van materialen en ophangwerk.
Een deeldraad schroef heeft een glad gedeelte onder de kop van de schroef, deze deeldraad schroef wordt vaak gebruikt bij hout verbinden waarbij net wat meer diepte en stevigheid komt kijken.  
 
 

 Dus bij hout op hout kies je voor deeldraad schroeven. En wil je iets ophangen of bevestigen kies dan voor een voldraad schroef.