Waar gebruikt u welke typen bouten voor?

25 juli 2020
Bouten zijn een soort schroeven die in hun geheel door de te verbinden delen heen worden gestoken, en vervolgens met behulp van een moer worden aangedraaid. Dit zorgt voor een erg sterke verbinding. Moeren kunnen worden vastgedraaid met een steeksleutel of een ringsleutel. Doe dit vooral niet met een waterpomptang, hierdoor kan de kop van de bout beschadigen. Om meedraaien van de bout te voorkomen dient u de kop van de bout zelf ook tegen te houden met een steeksleutel of ringsleutel. Wanneer een bout met de hand moet kunnen worden losgedraaid, kunt u vleugelmoertjes gebruiken. Hieronder hebben we de meest veelgebruikte bouten voor u op een rijtje gezet.


Houtdraadbouten


Houtdraadbouten zijn voorzien van een zeskantige kop. Ze kunnen zeer zwaar belast worden en zijn daarom uitstekend geschikt voor diverse klussen, zoals bijvoorbeeld het ophangen van radiatoren en het verankeren van balken in het plafond.


Slotbouten


Slotbouten zijn voorzien van een mooie afgeronde kop, met daaronder een vierkant gedeelte. Wanneer u een slotbout door een gat steekt en deze vervolgens eventjes aantikt met een hamer, dringt het vierkante gedeelte in het gat. De slotbout is nu gefixeerd en kan dus niet meedraaien wanneer u de moer aandraait. Slotbouten worden bijvoorbeeld veel gebruikt om velgen vast te zetten op auto’s en te voorkomen dat ze worden gestolen.


Tapbouten


Tapbouten zijn bouten die over de gehele lengte, tot onder aan de kop, voorzien zijn van schroefdraad. Tapbouten worden o.a. gebruikt bij het maken van stevige verbindingen bij staalconstructies.


Draadeinden


Draadeinden zijn lange bouten zonder kop, die over de gehele lengte van schroefdraad zijn voorzien. Het voordeel hiervan is dat u ze zelf op maat kunt zagen. U dient aan beide uiteinden van het draadeind een moer aan te brengen, liefst met (veer)ringen aan de binnenkant. Draadeinden worden veel gebruikt in gevallen waarbij men de juiste maat bout niet voorhanden heeft.


Inbusbouten


Inbusbouten worden voor veel verschillende toepassingen gebruikt en beschikken over een kop met een zeshoekige inkeping. Inbusbouten kunnen worden vastgedraaid met behulp van een inbussleutel. Hiermee heeft u een optimale grip. Uiteraard dient u voor het aandraaien van inbusbouten een inbussleutel te gebruiken van de goede maat.