Naar boven

Waar moet ik op letten bij accuboormachines?

25 augustus 2014 -
Accuboormachines zijn superhandig en bieden een aantal grote voordelen. Zo zijn ze een stuk lichter dat normale boormachines, en omdat ze op een accu werken heeft u ook geen last van een snoer. Hieronder hebben we een aantal zaken op een rijtje gezet waar u op moet letten bij de aanschaf van een accuboormachine.

Het voltage

Hoe hoger het voltage van de accuboormachine, hoe krachtiger hij is. Echter betekent een hoog voltage ook een grotere en zwaardere accu. Ook zijn accuboormachines met een hoog voltage doorgaans wat duurder.

De accu

Er zijn drie soorten accu’s. De eerste is de NiCd accu. Deze is het goedkoopst, maar het nadeel is dat u deze accu niet mag opladen wanneer hij nog niet helemaal leeg is. De tweede mogelijkheid is de NiMh accu. Deze mag wel opgeladen worden als hij nog niet geheel leeg is, maar heeft weer als nadeel dat hij, ook als hij niet wordt gebruikt, heel langzaam leegloopt. De derde optie is de Li-Ion accu. Deze is compact en licht en heeft vrijwel geen nadelen, maar is wel een stuk duurder dat de bovengenoemde accutypes.

De boorsnelheid

Het gros van de accuboormachines heeft twee standen: één stand om mee te schroeven, en één stand om mee te boren. Voor boorwerkzaamheden heeft u een accuboormachine met ten minste 1000 toeren per minuut nodig. Wanneer er een toerental tussen de 300 en 600 toeren wordt vermeldt, dan is die accuboormachine alleen geschikt als accuschroevendraaier.