Waarom aanhangwagennetten gebruiken?

05 augustus 2014
Sinds 1 januari 2007 is het in Nederland verplicht om elke lading op een open aanhangwagen af te dekken met een hiervoor bestemd aanhangwagennet.

Het gebruik van aanhangwagennetten is voorgeschreven volgens artikel 5.18.6 van het verkeersreglement. Hierin staat beschreven dat voertuigen zodanig beladen moeten zijn dat de lading, of delen van de lading, niet zomaar van het voertuig af kunnen vallen.
Wanneer u met een aanhangwagen rijdt, met lading en zonder aanhangwagennet, riskeert u een fikse boete!

Wanneer u grote objecten in uw aanhangwagen vervoert, zoals bijvoorbeeld een kast, dan hoeft u deze niet af te dekken met een aanhangwagennet. Tenslotte zal een kast niet snel van uw aanhangwagen kunnen waaien. U dient dergelijke ladingen wel vast te zetten met spanbanden! Het afdekken van de lading met een aanhangwagennet is met name van toepassing op losse lading.

Wanneer u twijfelt of uw lading onder losse lading valt, gebruikt u dan voor de zekerheid altijd een aanhangwagennet!

Soorten aanhangwagennetten

Er zijn verschillende soorten aanhangwagennetten verkrijgbaar. Zo zijn er fijnmazige aanhangwagennetten, welke geschikt zijn voor het afdekken van ladingen zand, grind, bladeren, etc. Doordat deze aanhangwagennetten luchtdoorlatend zijn, zal er geen condens ontstaan aan de binnenzijde van het net. Dan zijn er nog netten met grove mazen, die meer geschikt zijn voor het vervoeren van bijvoorbeeld stukken hout.

Grootte van het aanhangwagennet

Aanhangwagennetten zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen. Het is raadzaam om een aanhangwagennet aan te schaffen dat ten minste 50 centimeter langer en 50 centimeter breder is dan de aanhangwagen zelf. Op die manier kunt u de lading ook goed afdekken wanneer deze boven de rand van de aanhangwagen uitsteekt en heeft u voldoende speling om het net aan de zijkanten te kunnen bevestigen.