Beste klant,

Is de voorraad die te selecteren is op de website onvoldoende voor uw bestelling? Neem dan via chat of mail contact met ons op voor een offerte en levertijd. 

Sluiten

Waarom pluggen gebruiken?

Door Schroeven Online - 30 maart 2015
Wanneer u een object aan een niet-elastisch materiaal wilt bevestigen, kunt u het beste pluggen gebruiken. Een plug is een handig hulpmiddeltje, speciaal bedoeld voor dit doel.
 
De reden dat het slim is om pluggen te gebruiken, is dat het, zelfs met voorboren, erg lastig is om schroeven in niet-elastische materialen te draaien. Maar wanneer u een groter gat maakt en hier vervolgens een elastische plug in draait, dan kun u de schroef wel inbrengen. Doordat tijdens het indraaien van de schroef de plug in diameter toeneemt, wordt deze vastgeklemd in het gat. Let op, dit werkt alleen wanneer de diameter van het gat gelijk is aan de diameter van de plug.


Welke soorten pluggen zijn er?

Goed, je weet nu waarom je pluggen moet gebruiken. Maar er zijn veel verschillende soorten pluggen verkrijgbaar. Welke je nodig hebt, wordt bepaald door het type wand. Hieronder hebben we een aantal verschillende soorten pluggen op een rijtje gezet: 

Nylon pluggen

De meest gebruikte pluggen voor massieve bouwmaterialen zijn nylon pluggen, ook wel S-pluggen genoemd. Deze pluggen hebben een diepe vertanding en zijn voorzien van weerhaken die voorkomen dat de plug mee draait.

Universeel pluggen

Universeel pluggen zijn echte alleskunners en kunnen voor vele toepassingen gebruikt worden. De kop van de plug wordt door de schroef naar achteren getrokken en zet zich op die manier vast in massief bouwmateriaal.

Spijker of nagelpluggen

Spijkerpluggen, die ook wel als nagelpluggen of slagpluggen worden verkocht, worden middels ‘doorsteekmontage’ gebruikt voor het bevestigen van o.a. houten plinten, lichte kozijnen en wand- en isolatieprofielen. 

Kozijn of nagelpluggen

Kozijnpluggen lijken op spijkerpluggen en maken eveneens gebruik van doorsteekmontage, maar kunnen voor het monteren van zwaardere objecten in massieve materialen worden gebruikt, zoals raam- en deurkozijnen.

Hollewand pluggen

De naam zegt het al, de perfecte plug voor wanneer de wand hol is. Dit betekend dat een normale plug zijn grip verliest, maar de parapluvorm van een hollewandplug niet. Deze vouwt zich stevig vast achter de hollewand. En met zijn enorme draagkracht goed geschikt voor bijvoorbeeld gips en houten wanden.

Tuimelpluggen

Tuimelpluggen, ook wel paraplupluggen genoemd, worden vervaardigd uit verzinkt staal en zijn voorzien van één of twee ‘vleugels’ aan de onderzijde. Tuimelpluggen dienen met gesloten vleugels in het gat te worden ingebracht. Zodra de schroef wordt ingedraaid, zullen de vleugels zich openen waardoor de plug stevig vast komt te zitten.

Gipsplaatpluggen

Gipsplaatpluggen worden gebruikt voor toepassingen met gipsplaten. De pluggen worden echter niet achter, maar in de gipsplaat zelf verankerd.