Waarvoor zijn MDF schroeven handig?

21 april 2015
MDF schroeven zijn bij uitstek geschikt voor toepassingen met MDF platen. In dit artikel vertellen we waarom MDF schroeven de voorkeur verdienen boven spaanplaatschroeven en andere bevestigingsmaterialen.
 

Aandachtspunten bij MDF 

MDF, oftewel Medium Density Fibreboard, bestaat uit fijngemalen houtvezels die met harsen op elkaar geperst worden. MDF is goed bewerkbaar, werkt niet of nauwelijks, en heeft een grote buigsterkte. Maar er zitten ook enkele nadelen aan. Zo zijn dikkere MDF platen (dikker van 18 millimeter) van binnen vrij poreus. Bij een langdurige zware belasting kan het materiaal doorzakken. Bij MDF platen is er tevens sprake van een grote weerstand bij het uittrekken van schroeven. Dikke nagels en nieten zijn niet geschikt voor MDF platen, omdat de kans dat het materiaal gaat splijten dan te groot is. U kunt bij MDF platen spaanplaatschroeven gebruiken, maar hierbij moet u wel voorboren om te voorkomen dat de MDF plaat niet gaat splijten.
 

De voordelen van MDF schroeven

Speciale MDF schroeven kunnen dichter bij de randen worden gebruikt dan spaanplaatschroeven. Daarbij hoeft u met deze schroeven niet voor te boren; dankzij de bijzondere vormgeving van de schroeven wordt de kans op het splijten en/of vervormen van het MDF tot een minimum beperkt. Apart verzinken is, dankzij de speciale freesribben onder de platte kop van de schroeven, ook niet nodig. Tot slot is, dankzij de speciale punt, een zeer exacte plaatsbepaling mogelijk.