Wanneer kiest u voor Houtlijm in plaats van Houtschroeven?

25 juli 2014
Veel mensen vragen zich af wanneer men nu voor houtlijm moet kiezen in plaats van voorhoutschroeven. In principe kun je uitgaan van deze richtlijn: wanneer je niet van plan bent om iets weer uit elkaar te halen, kun je houtlijm gebruiken. Houtlijm houdt de boel goed bij elkaar. Bij schroeven is het voordeel dat je het na een bepaalde tijd weer kunt demonteren.

Houtlijm kan voor diverse toepassingen gebruikt worden. Zelfs kleine hoeveelheden zijn erg sterk en zijn ideaal om gebroken stukken hout weer aan elkaar te lijmen. Houtlijm hard uit, wat betekent dat je overtollige druppels gewoon weg kunt schuren wanneer de lijm is gedroogd.

 

Houtlijm of schroef, of beide?


Moet de constructie vast blijven zitten, kies dan voor houtlijm, indien je het wellicht weer uit elkaar wilt halen, kies dan voor schroeven. Er zijn ook projecten waarbij schroeven én houtlijm worden gebruikt, om een extra stevige verbinding te creëren. Bijvoorbeeld als er spanning op de te bevestigen onderdelen staat, dan is het verstandig om naast lijm ook nog een goede kwaliteits schroef erin te draaien, kies hiervoor wel het juiste formaat en dikte zodat je hout niet gaat barsten.Waar moet je op letten bij het gebruik van houtlijm?

Vermijdt het gebruik van houtlijm bij toepassingen met hoge temperaturen. Ook als het warm weer is kun je beter vermijden om met houtlijm aan de slag te gaan; warm weer verzwakt namelijk de structurele integriteit van de meeste houtlijmen. De lijm zal dan niet efficiënt binden. Er zijn wel een aantal houtlijmen die geschikt zijn voor toepassingen bij hogere temperaturen, echter zijn deze vaak wel duurder in aanschaf.

Voor bepaalde toepassingen is het nodig om watervaste houtlijm te gebruiken. Hierbij kunt u denken aan meubilair in vochtige omgevingen of tuinmeubilair. Deze lijm heeft een iets langere droogtijid, maar dit zal de constuctie zeker ten goede komen.

Heb je een verbinding die snel gemonteerd moet worden, of op een lastig bereikbare plek kies dan voor een topspeed houtlijm, deze lijm droogt dubbel zo snel als gewone houtlijm. Een soort van secondenlijm voor houtverbindingen, en ook nog supersterk van lijmkracht.Bij houtlijm klemmen gebruiken


Wanneer u houtlijm gebruikt is het van belang dat u de te bevestigen delen klemmend verlijmd. Het klemmen kan op verschillende manieren. Vaak worden lijmklemmen gebruikt om de te bevestigen delen tegen elkaar aan te drukken. Zodra de houtlijm is gedroogd, kunt u de lijmklemmen weer verwijderen. In plaats van lijmklemmen te gebruiken kunt u ook een zwaar object op het hout leggen, sjorbanden gebruiken of de twee delen vastschroeven of vastspijkeren.


Bij Schroeven-Online hebben wij het ruimste assortiment schroeven en lijmen, zodat je in de shop altijd kunt vinden wat bij jouw project past. En kom je er niet uit, vraag dan ons team van vakmensen om hulp. Via de chat of mail staan wij klaar om je te helpen de klus af te krijgen. En bestel je vandaag, dan kun je morgen gelijk aan de slag, snelheid en kwaltiteit.