9 + 3 gratis op Dynaplus vlonderschroeven. Topkwaliteit extra voordeel Bestel hier

Sluiten

Wat gebruiken voor uw klus - Lijm of Kit?

12 februari 2021 - Lijmen en kitten

Ga je klussen? Dan zijn er allerlei verschillende lijmen en kitten. Lijm en kit worden regelmatig op één hoop gegooid, maar zijn eigenlijk twee verschillende dingen. Maar hoe weet je dan welke je nodig hebt? Daar gaan we je bij helpen. We vertellen je graag wat het verschil is en welke lijm of welke kit jij het best kunt gebruiken voor jouw klus!  


Het verschil tussen lijm en kit

Het verschil tussen lijm en kit zit ‘m vooral in het gebruik. Kit wordt gebruikt om kieren en naden waterdicht te maken en goed af te sluiten. Een goed voorbeeld zijn de voegen van je  badkamer. Die worden vrijwel altijd gekit met een siliconenkit, zodat het water niet in de voegen komt en je geen lekkage krijgt. Welke kit je dan precies nodig hebt, hangt af van de aard van de klus.

Lijm gebruikt je om twee oppervlakken aan elkaar te bevestigen. Vaak sluit dat ook af, maar als het echt water- of vochtdicht moet zijn, is een kit vaak handiger. Welke lijm je gebruikt, hangt af van het te lijmen materiaal. Om ervoor te zorgen dat de gelijmde oppervlakken niet loslaten, hardt lijm in tegenstelling tot kit wel helemaal uit.

Elasticiteit

Het grote verschil tussen lijm en kit? De elasticiteit. Omdat kieren en naden kunnen werken, behoudt de kit een vorm van elasticiteit. Ook als het opgedroogd is. Zo werkt de kit mee en blijven de kieren en naden altijd afgesloten. Lijm hardt daarentegen helemaal uit. Op die manier weet je zeker dat de gelijmde oppervlakken niet loslaten. Ook niet als je er flink aan trekt.

 Welke kit heb je nodig: siliconenkit, acrylaatkit of montagekit?


·       Siliconenkit

De meest gebruikte kit voor klussen in huis is een siliconenkit. Die is vochtwerend én schimmelwereld. Hoewel de meeste kitten vochtwerend zijn, maakt dat siliconenkit perfect voor klussen in de badkamer. Daar komt de kit namelijk met veel vocht in aanraking en heb je meer kans op schimmelvorming. Bovendien is siliconenkit heel praktisch in het gebruik!

·       Acrylaatkit

Wil je een bad of douche afkitten? Kies dan voor een compleet vochtdichte kit: acrylaatkit. Daarmee weet je zeker dat er geen druppeltje water door die kieren of naden komt. Daarnaast is acrylaatkit overschilderbaar. Dat maakt deze kit de ideale kit voor bijvoorbeeld kozijnen.

Let op: voor het kitten van bijvoorbeeld aquaria heb je een speciale kit nodig!

·       Montagekit

En dan is er ten slotte ook nog montagekit. Montagekit heeft zowel de eigenschappen van lijm als van kit; het is ook vochtbestendig en je kunt er goed naden en kieren mee dichtmaken, maar je kunt er ook eenvoudig allerlei oppervlakken mee aan elkaar bevestigen. Het wordt daarom ook wel montagelijm genoemd.

De meeste montagekits zijn ook uv-bestendig. Dat betekent dat ze hun kracht niet verliezen wanneer je ze op een zonnige plek gebruikt. Je gebruikt montagekit daarom ook voornamelijk voor het bevestigen van materialen aan vloeren, plafonds en wanden. Eén van de meest gebruikte en meest veelzijdige montagekitten is de Bison Polymax High Tack. Bison is een van de bekendste merken lijmen en kitten in Nederland en staat garant voor uitstekende kwaliteit. Daarmee zit je dus altijd goed!De meest gebruikte kit voor klussen in huis is siliconenkit. Het is vochtafwerend en echt heel praktisch in gebruik.

Omdat het ook schimmelwerend is. In een badkamer, waar de kit veel met vocht in aanraking komt, is dat heel goed. De meeste kitten zijn vochtwerend. Wilt u echt uw bad of douche afkitten, kies dan voor een vochtdichte en watervaste kit: acrylaatkit. Het voordeel van deze acrylaatkit is dat u eroverheen kunt schilderen, bijvoorbeeld bij uw kozijnen. Overigens zijn er voor het kitten van bijvoorbeeld aquaria weer speciale kitten verkrijgbaar. Bent u op zoek naar reguliere siliconenkit, dan kunt u uw kit kopen bij Schroeven Online.

En dan is er ten slotte ook nog montagekit. Montagekit is eigenlijk meer een lijm. Het wordt dan ook vaak montagelijm genoemd, maar het gaat net iets verder dan een gewone lijm. Je kunt hier allerlei oppervlakken mee aan elkaar bevestigen (eigenschap van lijm), maar u kunt er ook goed naden en kieren mee dichtmaken en het is vochtbestendig (eigenschappen van kit). U bevestigt er materialen mee aan de vloer, het plafond of een wand. Veelal zijn de montagekits ook uv-bestendig, wat betekent dat het z’n kracht niet verliest als die plek van uw huis veel zonlicht vangt. Een van de meest gebruikte montagekitten is de Bison Polymax High Tack. Bison is een van de bekendste merken lijmen en kitten in Nederland en staat garant voor uitstekende kwaliteit.

Bekijk alle kitten

 

 

Welke lijm heb je nodig: houtlijm of constructielijm?

Er zijn een heleboel verschillende lijmen op de markt. En allemaal hebben ze weer betrekking op een ander oppervlak. Om je te laten zien welke lijm je nodig hebt, behandelen we de meest gebruikte lijmsoorten: houtlijm en constructielijm.

-        Houtlijm is bedoeld om (alleen) houten oppervlakken aan elkaar te lijmen. De naam zegt het al. Maar als je voor het schap met houtlijm staat, heb je ook nog heel veel keuze. Vraag jezelf dan af of je lijm nodig hebt voor binnen of voor buiten. Bedenk of het tegen zonlicht en/of vocht moet kunnen en ga na welke soort hout je wilt lijmen. Zowel zachte als harde houtsoorten hebben allemaal andere eigenschappen en daarmee vaak ook eigen lijm. Check daarom altijd even de omschrijving om te kijken welke type lijm je het best kunt gebruiken.

-        Constructielijm  is ook heel geschikt voor het bevestigen van hout, maar in tegenstelling tot houtlijm kun je het ook goed gebruiken in combinatie met andere materialen. Zo kun je met constructielijm naast hout ook metaal, steen of kunststof aan elkaar lijmen. Het is een veelzijdige en hele sterke lijm die je ook goed kan gebruiken bij de stevige klussen in en rond het huis.

Zo. Nu weet je beter welke lijm of welke kit je het best kunt gebruiken voor jouw klus. Bekijk alle lijmen, kitten en sprays en ga aan de slag. Succes!


Bekijk alle lijmen
 
 
Top 3 Aanbiedingen Lijm & Kit
Combi Deal: Bison Polymax Hightack + Kitpistool

Geschikt voor het lijmen en afdichten van vele verschillende ondergronden. Inclusief handig kitpistool, te gebruiken voor alle lijmen en kitten.

Bevat: 12 x Bison Polymax Hightack Kit + Zwaluw Den Braven Kitpistool

Van €152,50 voor €121,95

Nu bestellen
Bison Hightack Duo-Pack - 2e koker halve prijs

Heeft u best wat te kitten voor de boeg? Dan kan deze aanbieding goed van pas komen. U heeft dan alvast 2 kitten voor een scherpe prijs.

Bevat: 2 kitten Bison Polymax Hightack


Van €19,35 voor €15,99

Nu bestellen
Bison Houtlijm Topspeed

Houtlijm die in 4 minuten droogt. Hoe praktisch is dat! Uitstekende kwaliteit van topmerk Bison. Al jaren gebruikt door vele klussers.


Bevat: 250 gram houtlijmVaste lage prijs: €6,59

Nu bestellen