Wat is het verschil tussen RVS en Verzinkt?

Door Schroeven Online - 23 december 2021 - Schroeven

Bij schroeven kies je vaak tussen verzinkt of RVS. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen verzinkte en RVS schroeven? Hieronder leggen we de verschillen tussen de twee typen schroeven uit, zodat jij straks precies weet welke je het best kunt gebruiken.

RVS Schroeven


RVS staat voor roestvast staal (en dus niet voor roestvrij staal, zoals veel mensen denken!). Om van RVS te mogen spreken, moet de samenstelling van de schroef voor minimaal 11 tot 12% uit chroom bestaan en maximaal 1,2% koolstof bevatten.


De aanduiding RVS betekent niet altijd dat de schroeven nooit zullen gaan roesten. Er zijn namelijk verschillende gradaties roestvast staal: A2 en A4. A2 schroeven kunnen toch gaan roesten wanneer ze worden blootgesteld aan zout water of zure regen. A4 schroeven zijn hier wel tegen bestand. In principe geldt: hoe hoger de gradatie, hoe beter de RVS schroeven bestand zullen zijn tegen roes

 
Bestel de beste RVS schroeven bij Schroeven-Online
 
STARK schroeven. Kies voor kwaliteit en prijs 
 
RVS Potdekselschroeven altijd voor de beste prijs!
 
Woodies Ultimate schroeven Torx platkop 4,0 x 40 mm T20 RVS 
 
 
Hoe hoger de gradatie, hoe beter

RVS schroeven van een hogere gradatie zijn beter bestand tegen roest, maar vaak ook wat duurder. Als je er zeker van wilt zijn dat de schroeven niet gaan roesten, is het zeker de moeite waard om in een goede RVS schroef te investeren. Goede merken met betrouwbare kwaliteit zijn bijvoorbeeld:

·       Dak & Gevel

·       Heco

·       Hoenderdaal

·       Spax

·       Woodies

Het investeren in een wat duurdere schroef bespaart je veel ellende in de toekomst. Want niemand heeft zin om na een paar jaar alweer de schroeven in de vlonder, de schuttingschroeven of de schroeven van die overkapping te vervangen. Dus moet het lang goed blijven, kies dan voor een hoge gradatie. Dat is je investering dubbel en dwars waard.

Tip: In bijna elke woonwijk zie je tegenwoordig wel een prachtige donkere schutting of overkapping staan. Hier worden vaak speciale RVS potdekselschroeven voor gebruikt. De matzwarte afwerking van deze schroef sluit namelijk perfect aan bij donkere rabatdelen of schuttingplanken. Daarbij zorgen ze ook voor een meest strakke resultaat!

Verzinkte schroeven

Verzinkte schroeven (VZ) zijn voorzien van een heel dun laagje zink dat de schroef beschermt tegen invloeden van buitenaf. Verzinkte schroeven zijn daardoor een uitstekend (en goedkoper!) alternatief voor RVS schroeven. Ze worden vaak gebruikt bij de constructie van o.a. hekwerken, fietsenrekken, trappen, vangrails en vervoersmiddelen. Het beschermende laagje kan echter relatief snel beschadigen, waardoor verzinkte schroeven over het algemeen ook sneller roesten dan bijvoorbeeld schroeven van RVS.

Verzinkt of RVS: welke gebruik je voor buiten? 

Voor veel constructies gebruikt men verzinkte schroeven omdat deze sterker zijn dan RVS schroeven. Aan de andere kant roesten verzinkte schroeven wel sneller en zijn ze dus minder geschikt voor buiten. Voor buitengebruik zijn er bovendien verschillende RVS schroeven op de markt gebracht. Deze zijn sterk, stevig en oxideren (roesten) niet bij normaal gebruik.

Tip: Zoek je speciale schroeven voor buiten? Dan is er ook een alternatief voor RVS: schroeven met een AR-Coating. Deze schroef heeft een speciale coating die erg lang bestand is tegen invloeden van buitenaf. Een bijkomend voordeel van AR-Coating schroeven is dat ze voordelig in aanschaf zijn. Dat scheelt weer!
 

Het aandraaien van RVS of verzinkte schroeven (belangrijk)

Het komt nogal eens voor dat mensen verzinkte of RVS schroeven gebruiken en er na een tijdje achter komen dat deze toch zijn gaan roesten. Hoe kan dat als die schroeven juist niet zouden moeten gaan roesten? In de meeste gevallen ligt de oorzaak bij het gebruiken van het verkeerde gereedschap.

Wanneer je een schroevendraaier of schroefbitje gebruikt dat niet 100% op de schroefkop past, dan kan de schroefkop beschadigen. Ook de beschermingslaag beschadigt dan en daardoor kan de schroef -verzinkt of RVS- toch gaan roesten wanneer er vocht bij komt. Zorg er dus altijd voor dat je het juiste gereedschap gebruikt bij het aandraaien van zowel RVS als verzinkte schroeven om de kans op roest te verkleinen.


Verzinkt of RVS: welke schroeven heb je nodig?

Welke schroeven moet je nemen als je moet kiezen tussen verzinkt of RVS? Het antwoord is afhankelijk van je project. Wanneer je buiten aan de slag gaat, kun je vaak beter voor RVS schroeven kiezen. Is de klus binnen of heb je echt krachtigere schroeven nodig voor een bepaalde constructie? Dan geeft de sterkte de doorslag en ga je voor verzinkte schroeven.

Twijfel je tussen verzinkt of RVS schroeven en weet je niet welke je nodig hebt? Neem even contact op of stuur gerust een berichtje naar onze vakmensen. Wij helpen je graag met het maken van de juiste keuze!