Naar boven

Wat is het verschil tussen RVS en Verzinkt?

Door Schroeven Online - 16 mei 2018 - Schroeven

Verzinkt schroeven zijn sterker dan RVS schroeven. Maar omdat ze kunnen gaan roesten, zijn ze minder geschikt voor buiten. Hieronder leggen we de verschillen tussen de twee type schroeven uit. 'VZ’ staat voor verzinkt, wat betekent dat de schroef voorzien is van een laagje dat tegen corrosie beschermt. ‘RVS’ staat voor roestvast staal (en dus niet voor roestvrij staal, zoals veel mensen denken!).

RVS Schroeven

Om van RVS te mogen spreken, moet de samenstelling van de schroef voor minimaal 11 tot 12% uit chroom bestaan en maximaal 1,2% koolstof.

Wanneer u RVS schroeven aanschaft, moet u goed op de kwaliteit letten. De aanduiding RVS betekent niet altijd dat de schroeven nooit zullen gaan roesten. Er zijn namelijk verschillende gradaties RVS. A2 schroeven kunnen, wanneer zij worden blootgesteld aan zout water of zure regen, toch gaan roesten. A4 schroeven daarentegen zijn hier wel tegen bestand.

 
Hoe hoger de gradatie, hoe beter


In principe geldt dat hoe hoger de gradatie, hoe beter bestand de RVS schroeven zullen zijn tegen roest. RVS schroeven van een hogere gradatie zijn dan ook vaak wat duurder. Wanneer u er zeker van wilt zijn dat de schroeven niet gaan roesten, is het zeker de moeite waard om in een RVS schroef van een hoogwaardige kwaliteit te investeren. Goede merken zijn onder andere: Dak & Gevel, Heco, Hoenderdaal, Spax en Woodies schroeven.

Verzinkt schroeven

Verzinkt schroeven (VZ)  zijn voorzien van een heel dun laagje zink, dat de schroef beschermt tegen invloeden van buitenaf. VZ schroeven zijn daardoor een uitstekend alternatief voor RVS schroeven. Ze worden vaak gebruikt bij de constructie van o.a. hekwerken, fietsenrekken, trappen, vangrails en vervoersmiddelen.

Wat is sterker: RVS of Verzinkt?

Verzinkt schroeven zijn sterker dan RVS schroeven. Omdat verzinkt schroeven kunnen gaan roesten, zijn ze minder geschikt voor buiten. Daarom zijn er voor buitengebruik verschillende RVS schroeven op de markt gebracht. Deze zijn sterk, stevig en oxideren niet bij normaal gebruik.

 

Het aandraaien van RVS schroeven en VZ schroeven

Het komt nogal eens voor dat mensen VZ schroeven of RVS schroeven toepassen, en er na een tijdje achter komen dat deze toch zijn gaan roesten. Hoe kan dat, die schroeven zouden toch juist niet moeten roesten? In de meeste gevallen ligt de oorzaak bij het gebruiken van het verkeerde gereedschap. Wanneer u gebruik maakt van een schroevendraaier of schroefbitje dat niet 100% op de schroefkop past, dan kan de schroefkop beschadigen. Wat betekent dat de beschermingslaag beschadigt, en als die beschadigt, dan kan de schroef, VZ of RVS of niet, toch gaan roesten wanneer er vocht bij komt. Zorg dus dat u altijd het juiste gereedschap gebruikt voor het aandraaien van uw VZ en RVS schroeven.

Top-3 RVS Schroeven

SPAX-D vlonderschroeven 5 x 60 mm T25 RVS Deeldraad 

Spax RVS vlonderschroeven, zeer geschikt voor alle soorten vlonderplanken. Zoals hardhout, grenen, Douglas en vuren.Gebruikt bij voorboren de Spax trappenboor voor optimaal voorboren.


Bevat: 100x Spax-D vlonderschroeven 5,0x 60
mm T25 RVS Deeldraad

Nu bestellen 
Dak & Gevel Spenglerschroeven 4,5 x 50 mm T20 RVS Deeldraad 

Deze spenglerschroeven worden veel toegepast voor het bevestigen van golfplaten, ook wel om dakpannen te bevestigen (dakpan schroeven). Gebruik tijdens het schroeven een T-20 schroefbitje.

Bevat: 200x Dak & Gevel Spenglerschroeven RVS 4,5 x 50 mm T20 RVS Deeldraad

Nu bestellen 
Woodies Ultimate schroeven Torx platkop 4,0 x 40 mm T20 RVS 

Alle Woodies Ultimate schroeven zijn voorzien van een extra diepe Torx indruk. In deze doos RVS- A2 Woodies schroeven, afmeting 4,0 x 40 mm treft u één gratis schroefbit aan.


Bevat: 200x Woodies Ultimate schroeven Torx
platkop 4,0 x 40 mm T20 RVS

Nu bestellen