Wat zijn houtdraadbouten?

27 augustus 2019
Houtdraadbouten zijn bouten met een kop met zes kanten, gemaakt van een gegalvaniseerd materiaal. Houtdraadbouten zijn afgewerkt met een goed schroefdraad. Dat maakt deze bouten heel geschikt om toe te passen bij houten constructies waarbij gewone houtschroeven niet sterk genoeg zijn. Wanneer u bang bent dat houtschroeven zullen verbuigen of afbreken, kunt u houtdraadbouten gebruiken. Houtdraadbouten kunnen, mits in combinatie met een plug, ook uitstekend gebruikt worden voor bevestigingen aan beton en steen. Houtdraadbouten worden voor veel verschillende toepassingen gebruikt, zoals het ophangen van radiatoren, het bevestigen van schuttingen of het ophangen van zware balken.

Voorboren of niet?

Bij toepassingen in hard hout, beton en steen moet u doorgaans wel voorboren. Voorboren voorkomt ook dat hout gaat splijten. De diameter van het gat moet even groot zijn als de kern van de houtdraadbout. Wanneer het gat te groot is, dan zal alleen het buitenste gedeelte van het schroefdraad in het hout zitten en zit de houtdraadbout minder stevig vast. Zorg daarom dat u altijd de juiste boor gebruikt. Het is altijd beter om een boortje te selecteren die bijvoorbeeld een 0.5mm smaller is als het schroefdraad van de bout.Soorten houtdraadbouten

Houtdraadbouten zijn verkrijgbaar in verschillende maten, met een lengte van 20 tot 340 millimeter. Ook heeft u keuze uit verschillende materialen. Zo zijn er stalen houtdraadbouten, verzinkte houtdraadbouten en RVS houtdraadbouten. Gebruik voor toepassingen buiten of in vochtige ruimtes altijd RVS houtdraadbouten van een goede kwaliteit om te voorkomen dat ze gaan roesten. Zorg dat u ook het juiste bitje gebruikt; een slecht passend bitje kan de buitenste laag van de kop van de houtdraadbout beschadigen waardoor zelfs een verzinkte of roestvaste houtdraadbout alsnog kan gaan roesten.