Welke houtschroef voor uw klus?

Door Schroeven Online - 15 februari 2021 - Buiten klussen , Schroeven
Welke houtschroef voor jouw klus?

Twee van de meest gebruikte schroeven zijn misschien wel de houtschroef en de spaanplaatschroef. Deze twee namen worden veelal door elkaar heen gebruikt en ze liggen ook in gebruik erg dicht bij elkaar. En dan heb je ook nog allerlei verschillende koppen. De doorgewinterde klusser weet er wel raad mee, maar voor veel hobbyisten is het lastig de juiste schroef te kiezen. Dus welke houtschroef moet je nu gebruiken voor jouw klus?

 
Wat zijn houtschroeven?

Houtschroeven zijn speciale schroeven die geschikt zijn voor het verbinden van hout. Je kunt ze gebruiken op hout op hout te bevestigen, maar ook om bijvoorbeeld deurklinken en sloten op hout te schroeven. Ook worden deze soort schroeven regelmatig gebruikt in combinatie met pluggen. Er zijn een heleboel verschillende houtschroeven en allemaal weer met een eigen toepassing.


Houtsschroef vs spaanplaatschroef

Houtschroeven en spaanplaatschroeven worden vaak in één adem genoemd. Toch zijn er verschillen. Spaanplaatschroeven zijn over het algemeen voorzien van wat scherper schroefdraad. Dat maakt ze perfect voor het verbinden van hout dat uit zaagsel of andere kleine stukjes hout bestaat, zoals spaanplaat of OSB. Aan de andere kant snijdt datzelfde ook in pluggen. Dat wil je niet, dus in dat geval gebruik je beter ‘normale’ houtschroeven.


Verschillende houtschroeven en toepassingen

De drie meest gebruikte houtschroeven zijn de platkop, bolkop en lenskop:


·       Platkop
Platkop schroeven worden veel gebruikt bij het bevestigen van beslag op deuren. Zoals de naam al zegt, is de kop plat. Je schroeft deze schroef dus als het ware helemaal in het oppervlak, waardoor hij niet meer uitsteekt.


·       Bolkop
Bolkop schroeven zijn uitermate geschikt voor het bevestigen van metaal op hout. Op de bolle kop schroef kun je meer kracht zetten. Dat maakt de bolkop geschikt voor het zwaardere werk. Let op: voor bolkoppen moet je vaak wel voorboren (tenzij je een houtschroef met zelfborende punt gebruikt)!


·       Lenskop
Lenskop schroeven lijken veel op bolkop schroeven. Je gebruikt de lenskop bijvoorbeeld ook wanneer je metaal op hout bevestigt en het écht goed vast moet zitten. Het grote verschil zit ‘m in het schroefdraad. Die is net wat anders geproduceerd en gaat makkelijker door het oppervlak heen. Houd er wel rekening mee dat lenskoppen nog wat verder boven het oppervlak te zien zijn.


Torx of Pz (kruiskop)?

Naast de verschillende kopvormen, heb je ook nog verschillende schroefkoppen. Meestal zie je bij de omschrijving ‘torx’ of ‘PZ’ staan. Torx is een stervormige kop en PZ staat voor pozidrive en is de welbekende kruiskop. Torx schroeven hebben over het algemeen betere grip en kunnen daardoor de kracht van de boormachine beter overbrengen. Ze worden vandaag de dag dan ook vaak beschouwd als makkelijker in gebruik.. Bekijk ons complete assortiment houtschroeven.


Lees ook deze blog waarin we meer uitleggen over Torx Schroeven.


Naar het assortiment Houtschroeven
 
Tip: gebruik het juiste bitje!

Een veelgemaakte fout bij het werken met houtschroeven: het verkeerde bitje gebruiken. Zo heeft de meest gebruikte hardhoutschroef een torx schroefkop voor meer grip. Je hebt daar het juiste bitje voor nodig anders draai de je schroefkop kapot, breekt je schroef of schiet je uit. Ook het hout kan kapot gaan. Kijk dus goed op de verpakking welke bitmaat je nodig hebt. Daarmee zal het indraaien zonder al teveel moeite moeten lukken.


Bonus: Bij Woodies zit vaak een passend bitje in de verpakking bij de schroeven. Handig!

Houtsplijten voorkomen:

Ongeacht welke schroef je gebruikt, het kan altijd voorkomen dat het hout gaat splijten. Kies daarom altijd voor het gereedschap dat past bij je houtschroef en bij je klus. In ons blog Hoe voorkom ik houtsplijten? lees je er meer over en krijg je 3 handige tips waarmee je houtsplijten zoveel mogelijk kunt voorkomen!
 

Houtschroeven voor buiten:

Ga je buiten aan de slag met je houtschroeven? Dan is het belangrijk dat je een variant kiest die roestvertragend of roestvast is. Denk aan RVS schroeven of aan schroeven met een AR coating. Die zijn namelijk beter bestand tegen invloeden van het weer en daarmee voorkom je dat je na een paar maanden je schroeven al moet gaan vervangen.


Houtschroeven kopen?

Weet je welke houtschroef het meest geschikt is voor jouw klus? Bestel dan jouw houtschroeven bij Schroeven Online voor een scherpe prijs. Wij zijn namelijk dé schroevenspecialist van Nederland. Bestel je vóór 17.30 u, dan verzenden wij jouw pakketje vandaag nog. Bekijk nu ons complete assortiment houtschroeven!


Top 3 Houtschroeven Deals
Combi Deal: Spax Spaanplaatschroeven
Torx Platkop

Geschikt voor het maken van houtconstructies en het vastschroeven van onderdelen. Deze schroeven zijn voorzien van een platkop waardoor ze gemakkelijk wegvallen in het oppervlak. 

Bevat: 10 x Spax spaanplaatschroeven Torx platkop 4 x 40 mm T20 Wirox Voldraad 200 st.+ 10 x SPAX spaanplaatschroeven Torx platkop 5 x 60 mm T20 Wirox Voldraad 100 st.

Van €150,00 voor €117,00

Nu bestellen
Woodies Glaslatschroeven 
Tx10 Verzinkt Deeldraad

Geschikt voor het eenvoudig vast schroeven van meranti glaslatten zonder voor de boren! Deze schroef verzinkt zichzelf in hout en voorkomt splijten. Gebruik tijdens het schroeven een TX10 schroefbitje. 


Bevat: 200x
Woodies Glaslatschroeven 3,5 X 40 mm TX10 Verzinkt Deeldraad + 1 x gratis schroefbitVan €5,65 voor €5,10

Nu bestellen
Woodies Ultimate schroeven
Torx Platkop Verzinkt Deeldraad

Alle Woodies Ultimate schroeven zijn voorzien van een extra diepe Torx indruk, maximale grip op Woodies schroeven. Deze schroeven hebben de afmeting 4,0 x 40 mm en beschikken over een Torx (TX) schroefkop. 

Bevat: 200x Woodies Ultimate Schroeven Torx Platkop 4,0 x 40 mm T20 Verzinkt Deeldraad 
Vaste lage prijs: €4,99

Nu bestellen