Welke typen boren zijn er?

Door Schroeven Online - 05 augustus 2014
Wanneer u gaat boren, is het van belang dat u een boor gebruikt die geschikt is voor het materiaal. Hieronder hebben we alle typen boren voor u op een rijtje gezet!

Universele boor

In principe is een universele boor geschikt voor alle materialen: hout, metaal, beton, steen, kunststof en zelfs glas. Dat is erg handig, maar houdt u er wel rekening mee dat een universele boor niet de voordelen heeft van een specifieke boor.

Houtboor

Een houtboor is voorzien van een scherpe centerpunt, waardoor u zeer nauwkeurig kunt boren. Houtboren zijn verkrijgbaar in diameters van 3 tot en met 20 mm.

Metaalboor

Een metaalboor, ook wel HSS (High Speed Steel) boor genoemd, beschikt over een scherpe punt en heeft over de gehele lengte dezelfde diameter.Steenboor
Steenboren zijn voorzien van een hardmetalen plaatje op de punt. U kunt een steenboor gebruiken voor het boren in bijvoorbeeld baksteen en wandtegels.

Betonboor

Een betonboor beschikt ook over een hardmetalen plaatje op de punt maar is van een hogere kwaliteit dan een steenboor. Betonboren kunnen worden gebruikt voor het boren in beton, gasbeton, natuursteen, baksteen en andere soorten steen. Door de weerstand kan een betonboor snel oververhit raken. U kunt de boor niet koelen met water, omdat het hardmetalen plaatje dan niet sterk genoeg meer is. Het is dus raadzaam om tijdens het boren regelmatig even te stoppen om de boor te laten afkoelen.

Speedboor

Een speedboor is geschikt voor het boren van grote gaten in oppervlakken van hout. Speedboren zijn verkrijgbaar in diameters van 12 tot en met 38 mm.

Verzinkboor

Een verzinkboor gebruikt u om voor te boren, zodat schroeven verzonken kunnen worden. Het bitje van een verzinkboor is klein, in de vorm van een kegeltje.