Zelf een plantenbak maken

Door Schroeven Online - 13 mei 2022 - Buiten klussenMaak een plantenbak om je achtertuin met bloemen te versieren


Als je het uiterlijk van je achtertuin wilt verbeteren, kun je deze te versieren met bloembakken met fleurige planten. Plantenbakken zijn containers die bedoeld zijn voor een verscheidenheid aan verschillende soorten levende planten. Hiermee kun je planten rondom je huis plaatsen als onderdeel van de algehele decoratie, inclusief de achtertuin. Plantenbakken kunnen variëren van klein, middelgroot tot groot. Elke plantenbak kan een enkele plant bevatten tot een enorme structuur die gemakkelijk meerdere planten kan herbergen. Dit is afhankelijk van de maat die je kiest. Er zijn ook plantenbakken in verschillende vormen waaruit je kunt kiezen. Meestal zijn dit soort plantenbakken alleen van plastic materiaal, omdat dergelijk materiaal gemakkelijker in verschillende vormen te vormen is. Naast kunststof kunnen plantenbakken ook gemaakt worden van hout dat je zelf thuis kunt maken. Als je geïnteresseerd bent in het maken van je eigen plantenbak, lees dan verder. Dit artikel omvat een stapsgewijs proces van het maken van een plantenbak. Je kunt dus eenvoudig een plantenbak maken door deze stappen te volgen. Het vereist slechts een paar gewone gereedschappen, zoals een zaag, een boormachine en schroeven.

Omdat de plantenbak buiten wordt gebruikt adviseren wij RVS schroeven te gebruiken, of het goedkopere alternatief AR-Coating schroeven.


Begin vanaf de onderkant van de plantenbak


Bij het maken van een plantenbak moet je onderaan beginnen. Dit is namelijk de basis van de plantenbak. Je plantenbak moet klein genoeg zijn om vanuit elke richting toegang te krijgen tot het midden. Afhankelijk van je wensen kun je je plantenbak altijd groter of kleiner maken. Zorg er wel voor dat hij niet te klein is, zodat de bloemen die je kweekt er prachtig uitzien als ze in trossen bloeien. Je kunt ook voor een langere of bredere plantenbak gaan als je dat wilt. De eerste stap is om een ​​bord te kiezen dat al in de buurt komt van het formaat dat je wenst. Zorg ervoor dat het triplex stevig genoeg is om het weer en het verstrijken van de tijd te weerstaan. Als je geen stuk triplex in de juiste maat kunt vinden, koop dan een grotere en begin met het meten van de lengte en breedte. Hiervoor gebruik je een meetlint of meterstok zodat je zorgvuldig de gewenste maat kan meten. Markeer waar je de sneden maakt in potlood of sharpie met een richtliniaal. Gebruik vervolgens schilderstape om de snijlijn af te dekken om versplintering bij het zagen van het hout te voorkomen. Mogelijk moet je je lijn opnieuw op de tape tekenen, zodat je precies weet waar je moet knippen.

De volgende stap is om je zaag te gebruiken om het hout op de gewenste maat te zagen. Plaats het triplex op een werkbank of een ander stevig oppervlak. Vraag indien mogelijk de hulp van een andere persoon om het bord stabiel te houden terwijl je het snijdt. Voor een gladde snede kun je een mes met hardmetalen punt gebruiken. Er is ook een mes te vinden dat specifiek voor multiplex is. Leg het bord met de beste kant naar beneden zodat je het soepeler en gemakkelijker kan snijden. Als je een elektrische zaag gaat gebruiken, zorg er dan voor dat je een veiligheidsbril op hebt. Overweeg om oordopjes en een stofmasker te dragen. Als je geen elektrische zaag hebt kun je prima een goede handzaag gebruiken.

Ga verder met het maken van het frame


Je kunt nu doorgaan met het maken van de frames nadat je de onderkant van de plantenbak hebt voorbereid. Frames voor plantenbakken zijn stukken hout die aan de zijkanten van de plantenbak zijn bevestigd om te voorkomen dat de grond eruit valt. Je moet de lengte en breedte van de plantenbakken meten om er zeker van te zijn dat alles perfect is. Zorg ervoor dat de breedte en lengte van de frames overeenkomen met de breedte en lengte van de onderkant van de plantenbakken die je hebt gemaakt. Denk ook aan de hoogte van de frames. Hoe meer aarde het uiteindelijk gaat bevatten, hoe groter de frames moeten zijn. Zorg er wel voor dat de frames niet te lang zijn. Markeer de lijn waar je de snede gaat maken met een richtliniaal, zoals een liniaal of een timmermans vierkant. Nadat je het frame van de plantenbakken hebt opgemeten, kun je beginnen met het zagen van het hout. Dit type zaagsnede kan het beste worden gemaakt met een cirkelzaag, maar als je er geen hebt, is een goede handzaag ook prima. Om te voorkomen dat het hout beschadigd raakt en je vingers bezeerd worden, plaats je het bord op een stabiel oppervlak, zoals een werkbank. Na het snijproces heb je twee stukken lang triplex en twee stukken kort triplex die even groot zijn. 


Maak vier stippen met een potlood of stift om aan te geven waar je de schroeven moet boren aan elke kant van de lange stukken. Je kunt ook een stukje schilderstape gebruiken om de plekken aan te geven waar je wilt boren. Boor daarna vier kleine gaatjes met een diameter die ongeveer gelijk is aan de schroeven die zullen worden gebruikt om de frames te verbinden. Deze gaten maken het veel gemakkelijker om de schroeven erin te krijgen. Daarnaast zullen ze voorkomen dat je planken splijten of kromtrekken wanneer je ze inschroeft. Gebruik indien mogelijk een klem om de planken op hun plaats te houden op een werkbank of tafel terwijl je gaten boord in het midden ervan. Dit zorgt voor meer stabiliteit.

Na die stappen is het eindelijk tijd om het lange frame en de korte met schroeven te verbinden. Verbind de uiteinden van de korte planken in een rechte lijn met de uiteinden van de lange planken. Breng een lijn houtlijm aan op de randen van de stukken waar ze samenkomen om ervoor te zorgen dat ze bij elkaar blijven. Bovendien helpen een paar brede staaf klemmen je om het frame bij elkaar te houden terwijl je het aan elkaar vastschroeft. Gebruik vervolgens een elektrische boor of een schroevendraaier om de schroeven in de gaten te duwen die je hebt gemaakt om de lange zijstukken met de korte zijstukken te verbinden om de montage te voltooien. Je frame moet de vorm hebben van een klein doosje en het moet op dit punt mooi op de basis van de plantenbak passen. De frames kunnen vervolgens aan de bodem van de plantenbak worden bevestigd. Plaats de basis van de plantenbak bovenop het frame en lijn de randen van de basis uit met de zijkanten van de planken. Maak een stip voor een schroef in elke hoek met een potlood. Maak nog drie gelijkmatig verdeelde stippen tussen de hoeken aan elke lange zijde en nog twee tussen de hoeken aan de korte zijden. Breng wat houtlijm aan op de buitenranden van de basisplaat voordat je deze op het frame plaatst, zodat deze tijdens het boren op zijn plaats blijft. Je kunt ook kleine gaatjes in het triplex boren voordat je de schroeven erin steekt om ervoor te zorgen dat niet niet wordt beschadigd.

Als je hoge plantenbakken wilt, voeg dan de poten toe


Als je de planten in hoge plantenbakken kunt bereiken, hoef je niet te bukken om ze te verzorgen. Het toevoegen van poten aan plantenbakken mag echter niet onzorgvuldig gebeuren. Voordat je triplex zaagt voor de poten van je plantenbakken, moet je rekening houden met de lengte. Haal je meetlint tevoorschijn en begin met het meten van de hoogte die voor jou het meest geschikt is. Maak hem zo hoog mogelijk zodat je niet te veel voorover hoeft te buigen om de bloemen te verzorgen. Houd bij het maken van de poten ook rekening met de hoogte van de frames van de plantenbakken. Zorg er bovendien voor dat de poten even hoog zijn, zodat de plantenbak goed in balans is. Meet elke poot om ervoor te zorgen dat het lang genoeg is om de gespecificeerde hoogte te bereiken. Je kunt een cirkelzaag gebruiken om het triplex te zagen. Nadat je het triplex hebt gesneden, schroef je de poten op het lichaam van de houtschroeven van de plantenbak. Je kunt geleide gaten in de poot delen boren voordat je ze op hun plaats vastschroeft om het proces te vergemakkelijken. Steek ten minste vier schroeven in elk van de hoeken van de poten. Zo zorg je ervoor dat de poten stevig vastzitten.


Voor een discretere installatie waarbij de schroeven niet zichtbaar zijn, draai je de schroeven van binnenuit in de plantenbak in plaats van via de buitenkant van de poten. Bevestig 1 poot aan beide uiteinden van het lange frame om de constructie te voltooien. De buitenrand van elk pootstuk moet in lijn liggen met de buitenrand van het frame waar de hoeken van het frame samenkomen, zodat het frame volledig omsloten en netjes is. De bovenkant van elke poot moet gelijk liggen met de bovenkant van het frame en vice versa. Plaats de extra poten aan de uiteinden van de korte zijden om de constructie te voltooien. Plaats ze zo dat ze op gelijke hoogte staan ​​met de andere poten. Nadat de constructie is voltooid, kun je de plantenbakken in elke gewenste kleur schilderen.