Zo krijgt u het beste boorresultaat

Door Schroeven Online - 17 september 2014

Boren kan, afhankelijk van het soort materiaal, soms best lastig zijn. Maar wanneer u onderstaande boortips in acht neemt moet het zeker lukken!

Gebruik de juiste boor voor het materiaal

Het gebruiken van de juiste boor is van essentieel belang. U kunt best een metaalboor gebruiken om in hout te boren, maar geen houtboor voor metaal!


houtboor

Weet waar u boort

Verzeker u ervan dat de plek waar u wilt gaan boren ook daadwerkelijk veilig is om te boren. U wilt natuurlijk niet per ongeluk een waterleiding, gasleiding of elektriciteitskabel raken! Gebruik daarom een leidingzoeker of kijk op de plattegrond van uw huis. Boor in ieder geval nooit in de buurt van een stopcontact!

Kies de juiste boorsnelheid

De juiste boorsnelheid is afhankelijk van het soort materiaal, de hardheid van het materiaal, en de diameter van het boortje. Over het algemeen geldt: hoe harder het materiaal, hoe lager de boorsnelheid, en hoe dunner het boortje, hoe hoger de draaisnelheid.

Gebruik de juiste bitjes

Zorg altijd voor schroefbitjes die precies bij de betreffende schroeven passen. Anders glijdt u weg, verliest u te snel uw grip op de schroef of kunt u de schroefkop beschadigen.


bitjes


De juiste diepte van de plug

Om ervoor te zorgen dat u de plug op de juiste diepte de muur in drijft, is het slim om met een permanent marker een streepje te zetten op de boor, dat gelijk is aan de lengte van de plug. Op die manier weet u hoever u moet boren.

Wegglijden voorkomen

Wanneer u hout gaat boren, zet dan de onderdelen met lijmklemmen vast. Op die manier voorkomt u dat het hout tijdens het boren wegglijdt. Gaat u in tegels boren? Dan kunt u een stukje tape op de tegel plakken om te voorkomen dat de boor wegglijdt. Het kan ook helpen om eerst een kleine inkeping in het glazuur te klassen met een spijkertje.

Begin met een korte boor

Moet u diep boren? Dan kunt u toch het beste met een kort boortje beginnen. Lange, dunne boortjes hebben namelijk nog al eens de neiging om te breken. U kunt daarom beter het eerste stukje met een kort boortje doen, en deze vervolgens voor een lang boortje.

Recht boren

Boor altijd in een rechte hoek en verander niet van richting tijdens het boren.

Boorolie

Gebruik bij het boren in metaal boorolie om de weerstand te verminderen en te voorkomen dat de boor oververhit raakt.

Afplakken

Gaat u boren in pleisterwerk? Dit kan tijdens het boren vrij makkelijk kapot gaan. Dit kunt u voorkomen door het stuk waarin u gaat boren af te plakken met wat tape. Ook voorkomt u zo dat de boor wegglijdt.

Stofvrij boren

Moet u in het plafond boren? Dan is er een simpel trucje om te voorkomen dat u stof in uw ogen krijgt: knip een tennisbal doormidden en schuif één helft over de boor heen, met de open kant naar buiten toe. De tennisbal zal dan het stof opvangen.