Zo leg je een vlonderterras aan

Door Schroeven Online - 06 maart 2021 - Vlonderschroeven

Zo leg je een vlonderterras aan

Een houten vlonder terras is comfortabel en heeft een mooie uitstraling. Ideaal dus om straks van het mooie weer te gaan genieten van je eigen gemaakt vlonder. In dit blog leggen we je stap-voor-stap uit hoe u zelf een vlonderterras kan aanleggen. Ook geven we tips over het inschroeven van vlonderplanken en welke schroeven je hier het beste voor kunt gebruiken. Stappenplan vlonder aanleggen.


Stap 1. Bepaal de afmetingen van de vlonder

Bepaal eerst de locatie van de vlonder. Een terras vormt vaak een verlengstuk van het huis. Denk bij het bepalen van de juiste plaats aan de meest heersende windrichting en op welk tijdstip van de dag de zon op het terras staat. Want ben je vaak avonds thuis, dan is het toch fijn als het vlonder ook avonds nog zon heeft.

Bepaal vervolgens de afmetingen van de vlonder. Weet u hoe groot de vlonder gaat worden? Dan kun je  uitrekenen hoeveel planken en balken je nodig hebt. Zorg ervoor dat je altijd genoeg vlonderschroeven bij de hand heeft.

 

Stap 2. Kies de juiste vlonderschroef

Op zoek naar de ideale schroef voor het maken van houten terrassen of houten vlonders? Kies dan voor roestvrije SPAX vlonderschroeven. Ook hebben wij een goedkoper alternatief voor RVS schroeven, namelijk de AR-Coating schroeven

De voordelen:

• De fixeerschroefrdaad zorgt voor een stevige contructie
• Minmaliseert kraakgeluiden van onderconstructie (wel zo fijn, als u over de vlonder loopt)
• De kleine cilinderkop verzinkt direct in het hout en zorgt voor een strakke afwerkingIn harde houtsoorten raden we voorboren altijd aan.

Dit kun je met een speciale SPAX trappenboor doen. ACTIE: alleen in maart krijg je een gratis boor cadeau bij jouw SPAX vlonderschroeven bestelling. 

Ga direct naar de actiepagina.   

 

Stap 3. Maak de ondergrond egaal

Verwijder een laag aarde en maak de ondergrond egaal. Het lattenwerk van de de vlonder moet op een harde ondergrond rusten. Dit kan bijvoorbeeld met losse betontegels of een grindbed. Zorg altijd voor een stabiele en vooral vlakke ondergrond als je een vlonder aan gaat leggen. Ook kun jer voor kiezen anti wortel doek neer te leggen, dit voorkomt wilde groei van onkruid door je vlonder. 

De afstand tussen de montagelaten mag maximaal 40 cm zijn. Klop vervolgens de betontegegels vast en check of deze waterpas liggen. Leg vervolgens elke volgende tegels op precies 40 cm afstand. Let er op dat de tegels allemaal mooi recht komen te liggen.Lees ook onze andere blog voor meer onderhoudstips voor vlonders

 

Tip: de rubberen Dynaplus vlonderpads kun je goed gebruiken om het regelwerk van je terras netjes te stellen qua hoogte. Daarnaast zorgen de pads voor minder contactgeluid tussen de balk en ondergrond. 


Stap 4. Onderbalken leggen 

Vervolgens ga je de onderbalken leggen. Dit zijn de lange balken waarop je straks de vlonderplanken gaat bevestigingen. Plaats de balken in de lengterichting van het toekomstige terras. De vlonderplanken komen er uiteindelijk haaks op te ligggen.

Leg de onderbalk op het midden van de betontegel. Leg de volgende balk er 65 cm naast, zodat ook deze weer precies in het midden van de tegels terecht komt. Herhaal deze actie totdat je een rij van balken hebt.

Tip: Bij het leggen van een vlonder, leg je de planken nooit helemaal tegen elkaar aan. Hout kan namelijk iets gaan uitzetten, bijvoorbeeld door zon of regen. Laat tussen de planken altijd een kier van een paar mm.

 

Stap 5. Vlonderplanken leggen

Leg de eerste vlonderplank dwars op de onderbalken. Schroef de eerste vlonderplank vervolgens aan de uiteinden in het midden vast. Boor altijd voor, om houtsplijten te voorkomen. Leg de andere vlonderplanken. De tweede plank ligt evenwijdig aan de eerst plank. Zorg ervoor dat er een halve centimer ruimte tussen zit. Gebruik bijvoorbeeld een schroef als afstandhouder. Schroef de tweede plank vast. Herhaal dit proces voor alle vlonderplanken totdat het terras af is.   

Nadat alle planken netjes vastgeschroefd zijn, kunt u het terras afwerken met plinten. Voor het maken van plinten kunt u een onderbalk of vlonderplank gebruiken.

Zaag deze in de lange richting doormidden. Zo houd u smallere plinten over. Plaatst deze vervolgens om het terras heen en bevesting deze met RVS vlonderschroeven aan de uiteinden in het midden.

 

Tips voor het vastschroeven van vlonderplanken

Het leukste gedeelde van de klus is natuurlijk het monteren en het vastschroeven van de vlonderplanken. We raden aan om de planken altijd voor te boren. zo heb je het minste kans op breuk en ook het maakt het schroeven makkelijker.

Op plaatsen waarde vlonder gemakkelijk droog kan worden adviseren we tenminste 3 schroeven per kruising te gebruiken op de onderliggen. Zorgt ervoor dat de schroeven niet te diep ingedraaid worden. Anders loop je het risico dat de schroefkop af gaat breken. Dat kan op termijn voor loszittende planken zorgen. En je legt een vlonder toch voor meerdere jaren aan, minimaal 10 jaar.

Schroef de vlonderschroeven altijd in één beweging vast. Hardhouten vlonderplanken kun u altijd voorboren met een 3.5 mm metaalspiraal of hardhoutboor en vastschroeven met 5x50 mm vlonderschroeven, bijvoorbeeld van SPAX, DynaPlus of Woodies. Of kies voor de AR Coating schroeven, deze zijn enorm sterk en ook roestvast door de speciale coating.