Dakkapel afwerken: stappenplan en tips

Heb je een dakkapel laten plaatsen? Vaak wordt deze aan de buitenkant netjes afgewerkt. De binnenkant ziet er daarentegen nog kaal uit; zichtbare gipsplaten, een onafgewerkte vensterbank; kortom is er nog genoeg te doen. Je moet zelf nog de dakkapel afwerken aan de binnenkant om deze visueel aantrekkelijk te maken.

In dit artikel ontdek je alle mogelijkheden op het gebied van zelf een dakkapel afwerken en geven we tips hoe je dit snel, eenvoudig en betaalbaar aanpakt.

Benodigdheden dakkapel afwerken

Ga je zelf je dakkapel afwerken? Dan heb je deze materialen en gereedschappen nodig:

Standaard

  • Schilderbenodigdheden
  • Stucwerk benodigdheden
  • Purschuim
  • De juiste schroeven

Optioneel

  • Elektra (verlichting en/of stopcontact)
  • Opbergruimte
  • Raamdecoratie

In veel gevallen wordt de dakkapel geïsoleerd en met gipsplaten opgeleverd. Is dit niet het geval, vergeet deze dan niet aan te schaffen. Zonder isolatie en gipsplaten krijg je namelijk te maken met hogere stookkosten en mogelijk zelfs vochtproblemen. Bovendien wordt het stucen en schilderen van de dakkapel lastig zonder gipsplaten als basis.

Dakkapel afwerken in 5 stappen

Heb je de benodigdheden in huis? Zo kun je eenvoudig zelf je dakkapel afwerken:

1. Dakkapel isoleren

Als het installatiebedrijf jouw dakkapel oplevert zonder binnenisolatie, is dit een belangrijk onderdeel om zelf nog aan te pakken. Hiermee voorkom je lekkages en tocht. Voor het isoleren kun je onder andere minerale wol gebruiken. Plaats deze tussen de dakbedekking, het hout en de dakplaat met isolatieschroeven en onderlegringen. Isolatieschroeven zijn speciaal ontworpen voor het vastzetten van (harde) isolatieplaten.

2. Elektra aanleggen

Wil je jouw dakkapel afwerken met spotjes of stopcontacten? Door de elektra aan te leggen voordat je aan de betimmering en het stucwerk begint, kun je de bedrading gemakkelijk wegwerken en alles achteraf strak afwerken.

3. Dakkapel afwerken met betimmering

Na het isoleren en eventueel aanleggen van elektra, kun je de gipsplaten installeren. Deze zijn eenvoudig te stucen en schilderen. Bij moeilijke hoeken kun je beter je dakkapel afwerken met spaanplaten, hoewel deze weer lastiger te stucen en schilderen zijn.

Let op dat je bij het vastzetten van de spaan- of gipsplaten de juiste schroeven gebruikt. Kies voor schroeven die de juiste lengte, roestbestendig en van hoge kwaliteit zijn. Maak het jezelf makkelijk door speciale gipsplaatschroeven te gebruiken.

Ook kun je nu de dakkapel afwerken met een opbergruimte en/of vensterbank. Hierdoor creëer je extra opbergruimte en eventueel zelfs een zitbankje in de vensterbank. Gebruik voor het houten frame van de opbergruimte altijd houtschroeven. Welke houtschroef je precies nodig hebt, lees je in ons blog 'Welke houtschroef voor uw klus'.

4. Stucen en schilderen

Na het timmerwerk kun je aan de slag met het stucen en schilderen van de gipsplaten. De dakkapel afwerken met stucwerk is nodig om naden tussen de verschillende platen te verbergen en een strak canvas voor het schilderwerk te creëren. Gebruik purschuim voor het afdichten, isoleren en vullen van de naden. Schilder de dakkapel in jouw gewenste kleur en geniet van je afgewerkte dakkapel.

5. Decoratie

Na de bovenstaande basisstappen van een dakkapel afwerken, zijn er nog optionele afwerkingen mogelijk. Zo kun je de dakkapel afwerken met raamdecoratie zoals (rol-/plissé)gordijnen, screens of jaloezieën. Dit zijn niet alleen esthetische keuzes, ook blijft de dakkapel op een aangename temperatuur als je raamdecoratie installeert. Ook ventilatieroosters reguleren de temperatuur van de dakkapel en horren bieden bescherming tegen bijvoorbeeld muggen.

Schroeven voor dakkapel kopen

Welke schroeven je gebruikt voor je dakkapel, bepaalt hoe veilig deze is; zowel tegen weersinvloeden als tegen inbraak. De verkeerde schroef kan ervoor zorgen dat de structuur van je dakkapel niet stevig genoeg is. Dit kan komen doordat je schroeven niet lang genoeg zijn, gaan roesten of van slechte kwaliteit zijn. Gebruik dus niet zomaar een schroef die je nog hebt liggen. Ga je zelf je dakkapel afwerken, kies dan voor een van onderstaande schroeven:

Gebruik bij voorkeur RVS schroeven; deze zijn roestbestendig, waardoor eventueel vocht niet voor extra problemen met stabiliteit zorgt. De schroeven moeten wel van hoge kwaliteit zijn, lage kwaliteit RVS schroeven worden namelijk na enige tijd toch roestgevoelig. Je kunt ook schroeven van messing of gegalvaniseerde schroeven gebruiken om roest te voorkomen.

Bij een dakkapel komt een extra risico op inbraak. Anti-inbraakschroeven zorgen ervoor dat je de ramen in jouw dakkapel veilig houdt. Deze schroeven kunnen maar in één richting gedraaid worden, waardoor een inbreker de schroef niet terug kan draaien om via het raam binnen te komen. Let wel; het verwijderen van deze schroeven is hierdoor ook voor jezelf lastig. Ga (of laat) dus pas de ramen in je dakkapel afwerken met anti-inbraakschroeven wanneer je zeker weet dat ze er niet binnenkort weer uit moeten.

Schroeven-online adviseert je graag over de juiste schroeven voor jouw project. Neem contact op via WhatsApp of telefonisch op werkdagen tussen 09:00 en 18:00 uur.